Regioni

IVANOV: Grčku treba isprazniti od izbeglica vazdušnim putem

Ivanov to rekao u Rimu na konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Kako prenose makedonski mediiji, Ivanov je kazao da je Makedonija pripremljena za svaki scenario i da će postupati kao što to rade i druge zemlje duž izbegličke rute, ali i države EU koje su njihovo krajnje odredište.

On je ponovio da se Makedonija zalaže za zajedničke kriterijume u rešavanju izbegličke krize i smanjenje bezbednosnih rizika, kao i da podržava izmene zakona za zaštitu državnih granica.

Makedonski predsednik je ponovio da Makedonija ne želi da dovede u pitanje odnose sa južnim susedom, Grčkom i da treba da se pomogne obema zemljama.

Foto: AnadolijaFoto: Anadolija

„Koliko je čvrsta Grčka, toliko je čvrsta Evropska unija. Koliko je čvrsta Makedonija, toliko je čvrsta bezbednost evropskog kontinenta. Investirajući u bezbednost Makedonije, evropske države investiraju u sopstvenu bezbednost“, istakao je Ivanov.

Ivanov je upozorio da se povećava broj pokušaja nasilnog ulaska izbeglica u Makedoniju, upotrebe falsifikovanih pasoša i dokumenata Fronteksa, kao i nasilje prema bezbednosnim snagama na graničnoj liniji.

„Time se dovodi u pitanje ne samo nacionalna bezbednost, već i regionalna stabilnost“, rekao je makedonski predsednik.

Ivanov je još ocenio da kriza ne može da se reši samo političkim deklaracijama i birokratskim procedurama, već njome mora da se upravlja uz pomoć i podršku bezbednosnih službi i armijskih struktura.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh