Gradovi

Ivanov: Makedonija plaća greške EU

SKOPLJE – Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je danas da, u izbegličkoj krizi, njegova zemlja plaća greške Evropske unije koja ju je, kako kaže, ostavila na cedilu.

„Nije prvi put da EU ostavlja Makedoniju na cedilu, to nam je već poznato! Kad smo tokom rata na Kosovu primili 360.000 izbeglica, niko nam nije pomogao. Zbog toga smo sad reagovali proaktivno – naša vojska štiti naše granice“, rekao je Ivanov u intervjuu za nemački list „Bild“.

On je naveo da u izbegličkoj krizi Makedonija sada plaća greške EU, da je potrošila već 25 miliona evra svojih poreskih obveznika i proglasila kriznu situaciju.

„A šta smo dobili od Evrope? Ništa! Nijedan cent! Umesto toga sada kao zemlja koja nije članica EU mora da štiti Evropu od jedne članice EU, odnosno Grčke“, naglasio je Ivanov.

Makedonija, kako je podsetio, nije ni u EU, ni u zoni Šengena, ni u NATO-u.

„Niko nas neće. I pored toga, štitimo Evropu od jedne evropske zemlje koja je loše kontrolisala izbeglice, odnosno jednostavno ih je slala dalje. Bezbednost su u izbegličkoj krizi potpuno izgubili iz vida. Da smo se oslonili na Brisel i da nismo sami reagovali, odavno bismo bili preplavljeni džihadistima“, naveo je on.

Ivanov je rekao da je Makedonija zaplenila 9.000 falsifikovanih ili ukradenih pasoša, te da neke „takozvane izbeglice“ sa lažnim identitetima putuju celom Evropom.

Na pitanje da li bi Nemci morali da budu zahvalni Makedoniji što je radikalno zatvorila granicu, Ivanov je rekao:

„U izbegličkoj krizi postoje humanitarni aspekt i bezbednosni aspekt. Kada je reč o humanosti, Nemačka je dobro postupala. Ali na planu bezbednosti je potpuno zakazala“.

On je objasnio da je Skoplje želelo da razmenjuje informacije sa Nemačkom i Evropom o potencijalnim džihadistima, ali da te podatke niko nije hteo, jer je Makedonija „treća zemlja“.

Tek naknadno, kako je naveo, obratili su se Makedoniji povodom atentata u Parizu.

„Tada smo im preneli da je doputovalo ukupno 10 osoba sa istim identitetom kao atentatori“, rekao je makedonski predsednik.

Na opasku novinara „Bilda“ da je u „pregovorima za stolom sa EU Turska, a ne Makedonija, Ivanov je rekao:

„Nažalost, mi smo deo jelovnika. Uvek smo bili žrtve institucija EU, 25 godina su nas lagali i manipulisali nama. Sedam puta se već govorilo o našem članstvu u EU, ali je uvek postojala prepreka koju je postavljala Grčka“.

Foto Tanjug/ Z. Žestić Arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh