• Gradovi

  Ivanov traži od Vlade da objavi dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom

  Predsednik Makedonije Djordje Ivanov pozvao je danas makedonsku vladu da objavi i da obrazloži tekst dogovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom pre potpisivanja tog dokumenta.

  Od Vlade Zorana Zaeva to svakodnevno traži i najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE, čiji poslanici su na zatvorenoj sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku izneli primedbe da je takav dogovor suprotan makedonskim interesima i zatražili izmene predloga tog dokumenta.

  Ivanov je ocenio da je odsustvo transparentnosti oko sporazuma o dobrosusedstvu koji su dogovorile vlade Makedonije i Bugarske „izazvao zabrinutost u javnosti, koja treba da se prevazidje objavljivanjem dogovora“.

  „Predsednik potencira da uvek treba imati u vidu nacionalne i državne interese Makedonije i da bilo koji medjunarodni dogovor ne sme da bude na štetu makedonskih nacionalnih interesa“, navodi se u saopštenju kabineta Dordja Ivanova.

  Makedonski predsednik se juče sreo sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, koji ga je informisao o poslednjem nacrtu dogovora o dobrosusedstvu Makedonije i Bugarske.

  Premijer Makedonije Zoran Zaev smatra da je dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom dobar, da ne ugrožava nacionalne interese i da otvara ozbiljne perspektive Makedoniji.

  Taj dokument bi, prema najavama, trebalo da bude potpisan na makedonskom i na bugarskom jeziku 2. avgusta u Skoplju, ali je moguće da se to desi i dan ranije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com