Gradovi

Ivanov: Većina migranata koristila usluge kriminalnih grupa

SKOPLJE – Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je danas da je 90 odsto migranata koji su prošli kroz Makedoniju koristilo usluge kriminalnih grupa da bi stigli do Evrope.

„Prema poslednjem izveštaju Evropola profit kriminalnih struktura koje nude usluge migrantima prošle godine bio je šest milijardi evra“, rekao je Ivanov.

Ivanov je, na skupu „Geostrateški i geopolitički položaj Makedonije u uslovima migrantske i izbegličke krize“, kazao da je za izbegličke rute specifično to što se posle zatvaranja jedne, otvaraju druge.

„Zato je nužan naučni pristup tome šta se događa u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji. Sve dok postoje ekonomska raslojavanja, bezbednosni rizici i sukobi bićemo izloženi ovim migrantskim krizama“, ocenio je Ivanov, preneo je radio Slobodna Evropa.

On je rekao da je migrantska kriza, osim što je izazov, i mogućnost za vraćanje osećaja državnosti i odgovornosti kod političkih partija u Makedoniji, i onih na vlasti i u onih u opoziciji.

„Partije ne smeju da zloupotrebljavaju krizu za uskopartijske interese i osvajanje jeftinih dnevnopolitičkih poena u predizbornom periodu. Mora se staviti tačka na političku krizu i na pogubnu politiku podeljenosti u Makedoniji“, zaključio je Ivanov.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh