• Gradovi

  Ivo Josipović: Loši odnosi Srbije i Hrvatske

   

   

  Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske znatno lošiji nego pre nekoliko godina i poručio da je Tribunal u Hagu bar za deo zločina doneo pravdu.

  Josipović je za list „Danas“ od subote, rekao da su u vreme njegovog i mandata bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića učinjeni značajni pomaci u poboljšanju odnosa dve zemlje, ali da smo trenutno svedoci kako predsednici obe države koriste svaku priliku za „podbadanje i podizanje tenzija“.

  „U obe zemlje imamo retroproces rehabilitacije i slavljenja poraženih pronacističkih snaga, ustaša i četnika. Jednom rečju, pokazalo se da neka dosegnuta bolja razina odnosa nije zauvek i da zavisi o trenutnim politikama koje prekogranična prepucavanja i raspirivanje niskih strasti populistički koriste za unutrašnju politiku“, rekao je Josipović.

  Upitan da li će Hrvatska kočiti ulazak Srbije u Evropsku uniju, on je odgovorio da to ne bi trebalo da se dogodi i da veruje da će „prevladati zdrav razum“, jer bi članstvo Srbije podiglo sigrunost regiona i ojačalo ekonomije dve zemlje.

  Josipović je ocenio i da Srbija ne može da postane članica EU, ukoliko ne prizna Kosovo.

  „Ulazak Srbije bez da prizna Kosovo, značilo bi da Kosovo nikada neće biti članica EU. Takva redukcija projekta ujedinjene Evrope najvećem broju sadašnjih članica EU nije prhvatljiva“, kazao je on i dodao da se nada da će obe države što pre ući u EU.

  Govoreći o radu Haškg tribunala, Josipović je kazao da su njegova očekivanja bila veća od ostvarenih rezultata, ali da taj sud možda nije mogao bolje da radi uz opstrukciju koja se dešavala.

  „Neki su nepotrebno optuženi i kasnije pušteni, drugi, iako zaslužuju medjunarodnu osudu, izmakli su pravdi. S druge strane, Hag je barem za deo zločina doneo pravdu“, rekao je Josipović i dodao da je za njega presuda generalu Ratku Mladiću kojom je osudjen na doživotni zatvor za zločine u BiH bila očekivana.

  „Presuda je potpuno očekivana i realno odslikava Mladićevu ulogu u ratu u BiH. Nažalost, zločini koje je počinio u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni presudom“, rekao je bivši hrvatski predsednik.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com