Gradovi

Iz Fonda za razvoj 1,9 miliona evra opštinama na Severu

PRIŠTINA – Upravni odbor kosovskog Fonda za razvoj dodelio je danas, na sastanku održanom u Prištini, gotovo 1.9 miliona evra opštinama na Severu Kosova, preneli su kosovoski mediji.

Najveća suma novca dodeljena je opštini Leposavić – preko milion evra, dok je opštini Severna Mitrovica dodeljeno 400.000, a opštini Zvečan 450.000 evra, preneo je RTK 2.

Opštini Leposavić je novac dodeljen za, kako je saopšteno iz Kancelarije Evropske unije u Prištini, tri projekta koja podržavaju start-up biznise, mala i srednja preduzeća i poljoprivredni razvoj, izgradnju i sanaciju objekata za kulturne i sportske svrhe i izgradnju i popravku „nekategorisanih“ lokalnih puteva u ovoj opštini.

Severna Mitrovica je novac dobila za „regionalni institut za kulturu“, a Zvečan za izgradnju omladinskog centra i eksproprijaciju zemljišta, kao i za čišcenje nelegalne industrijske deponije.

Ostali predlozi projekata biće pregledani tokom narednog sastanka odbora, koji se očekuje u martu 2016, dok će se postupak revizije rada Fonda u 2015. sprovesti u narednom periodu, saopštili su, takođe, iz Kancelarije EU, ne preciziravši tačan datum revizije.

Do sada je iz Fonda za razvoj opštinama na Severu dodeljeno više od 6,6 miliona evra, podsećaju iz ove kancelarije.

Preko 2.5 miliona evra Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku dodeljeno je sredinom decembra prošle godine, a 1.5 miliona sredinom septembra 2015.

O radu Fonda za razvoj Severa odlučuje Upravni odbor na čijem čelu je Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, kosovski ministar finansija Avdulah Hoti, u ime srpske zajednice – Danijela Zubac, a do sada je u ovom ovom Fondu sakupljeno 8.3 miliona evra.

Fond za Sever uspostavljen je tokom četvrte runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 17. januara 2013. godine.

Foto Tanjug/S. Radovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh