• Gradovi

  Izbeglice izašle iz kampa i krenule ka luci na ostrvu Hios

  ATINA – Stotine migranata i izbeglica na grčkom ostrvu Hios pokidali su bodljikavu žicu oko centra gde su bili smešteni i iz protesta krenuli ka luci, rekli su policijski zvaničnici.

  Oko 1.500 migranata koji su stigli na Hios posle 20. marta kada je postignut dogovor EU i Turske o njihovom vraćanju u Tursku, grčke vlasti su smestile u prihvatni centar koji su oni jutros napustili.

  Na snimcima koje su objavili neki grčki portali vidi se kako na izbeglice, uglavnom žene i deca noseći svoje stvari idu putem ka luci na ostrvu, prenosi Rojters.

  Portparol policije za severnoegejski region kojem pripada Hios kaže da je oko 300 ljudi napustilo centar te da policija prati situaciju.

  „Oni kažu da neće da se vrate u Tursku i da se plaše za svoju sigurnost nakon jučerašnjih nereda“, rekao je neimenovani policijski zvaničnik na Hiosu.

  Policija je, prema njegovim rečima, pokušala da ih ubedi

  da se vrate, ali su oni odbili i sada su krenuli ka luci na Hiosu“, dodao je on.

  Pre dogovora EU i Turske o vraćanju migranata, oni su mogli slobodno da se kreću po ostrvu, da napuste kampove i da trajektima odu na grčko kopno odakle bi uglavnom nastavili na sever pa preko Balkana do zapadne Evrope.

  Ali, od 20. marta grčke vlasti su ih smestile u pet centara na egejskim ostrvima Samos, Hios, Lezbos, Kos i Leros.

  AP Photo/Thanassis Stavrakis

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com