• Gradovi

  Izbori 2. aprila, potvrdjeno u kabinetu premijera

  Beogradski mediji objavili su danas da će predsednički izbori u Srbiji biti održani 2. aprila, a pojedini su potvrdu za tu informaciju dobili u kabinetu premijera.

  Raspisivanje predsedničkih izbora inače je u nadležnosti predsednika parlamenta, a ne predsednika Vlade Srbije.

  Predsednik Skupštine izbore mora da raspiše 90 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika Republike, odnosno do 3. marta. Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 i ni više od 60 dana, propisano je Zakonom o izboru predsednika Republike.

  Ako izbori budu raspisani za 2. aprila, kampanja će trajati svega 30 dana, a oni koji žele da se kandiduju za predsednika Srbije moraju overene izjave birača o podršci njihovoj kandidaturi da dostave Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) dvadeset dana pre održavanja izbora, što znači da će za taj posao imati svega deset dana.

  Uz predlog kandidata, svaki podnosilac je dužan da RIK-u dostavi najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju predloženog kandidata.

  Overe se vrše kod notara, ali u opštinama gde javni beležnici još nisu izabrani, overe će se vršiti u nadležnim sudovima.

  Opozicija je više puta ukazivala na mogućnost da neće biti dovoljno vremena za prikupljanje i overu potisa.

  Predsednik javno-beležničke komore Miodrag Djukanović ranije danas izjavio je da u Srbiji ima 152 notara, 238 pripravnika i šest pomoćnika, odnosno oko 400 ljudi koji su ovlašćeni da overavaju potpise birača.

  On je rekao da je to dovoljno vremena, ali je on jutros kada je davao izjavu računao da će overa trajati tridesetak dana.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com