Novosti online

Избори ће коштати 100 милиона динара мање него 2014.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић није могао да каже колико ће тачно коштати предстојећи парламентарни избори, јер ће, како каже, много тога зависити од броја изборних листа. Према његовој прелиминарној процени, ови избори ће коштати око 100 милиона динара мање него избори 2014.

– Највише средстава биће утрошено на рад бирачких одбора. Према нашој рачуници, на основу процене да ће бити 23 изборне листе, послали смо захтев Влади Србије да нам одобри средства из буџетске резерве – каже Ђурђевић.

„Службени гласник” за изборе из 2014. пумпао цене листића
За штампање изборног материјала пре две године „Службени гласник” је хтео да наплати готово двоструко више него за изборе 2012. године. По рачуници тадашњег директора „Службеног гласника“ Радоша Љушића, цена њихових услуга је била 78,9 милиона динара, али је Надзорни одбор овог предузећа, са Дејаном Ђурђевићем на челу, који је истовремено и председник РИК-а, на крају издејствовао да цена буде 44,3 милиона динара.

На седници РИК, одлучено је да се уговор о набавци УВ лампи и флашица спреја за обележавање прста бирача додели фирми „Мастер тим” из Београда, која је понудила најнижу цену. УВ лампе без ПДВ-а коштају 5 милиона и 450.000 динара, а флашице спреја 44 милиона и 850.000 динара.

Од 5. марта – када је председник републике Томислав Николић расписао ванредне парламентарне изборе – до окончања свих изборних радњи, председник, његов заменик, чланови и заменици чланова РИК-а у сталном саставу, секретар и заменик секретара РИК-а, добијаће месечну надокнаду која неће бити мања од 75.000 динара и биће им исплаћена по завршетку избора. Председник и секретар РИК-а добијаће 30 одсто вишу накнаду од осталих чланова комисије.

На сваком бирачком месту налази се бирачки одбор који чине учесници избора који имају право да делегирају по два представника (члана и заменика члана). Ако представници сваке изборне листе делегирају по две особе на 8.300 бирачких места, колико их је било на изборима 2014, то је 16.600 људи по једној изборној листи. А претпоставка је да ће се на изборима појавити најмање двадесет изборних листа.

Странке које су на власти, на разним нивоима, могле би да утичу на смањење трошкова и тако што не би предлагале своје представнике у проширене саставе изборних комисија, јер ће их имати у сталном саставу. Дејан Ђурђевић каже да су дневнице регулисане одлукама РИК-а и да ће на основу тога председник изборне комисије добити 2.500 динара, а чланови изборне комисије 1.500 динара. Председник РИК-а најављује да ће набавити по две бочице за свако бирачко место, што је око 17.000, а биће набављено још око 500 пластичних кутија и нешто лампи. Највећу корист од спајања републичких и локалних избора имаће општине, јер неће морати саме да набављају опрему за гласање и платиће само своје изборне комисије и изборни материјал.

– Не знам колико ће коштати један бирачки листић, јер чекамо да добијемо званичну понуду од „Служеног гласника”, али, колико знамо, поскупео је папир за штампање листића – наводи Ђурђевић.

Јелена Триван, директор „Службеног гласника”, каже да су послали понуде за набавку специјалног и квалитетног папира који се користи као бирачки листић, од познатих компанија из Шпаније, Пољске, Словеније и Данске. Цена гласачког листића на прошлим изборима била је 5,2 динара по комаду, док је контролни листић коштао четири динара.

– Ми ћемо РИК-у почетком следеће недеље понудити цену једног бирачког листића. „Службени гласник” из овог посла неће зарадити ни динар, већ ћемо само покрити трошкове набавке и дистрибуције папира – каже Триванова.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh