• Novosti online

  Izborno veće za žalbe – Žalba Srpske liste neosnovana

  Izborno veće za žalbe Centralne izborne komisije Kosova odbacilo je večeras žalbu Srpske liste povodom usvojenog administrativnog uputstva kojim se precizira da će na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra, moći da se glasa jedino sa kosovskim dokumentima.

  Izborno veće je odbilo žalbu Srpske Liste kao neosnovanu, ocenivši da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) pravedna i zakonita i da je isto uputstvo usvojeno uz pravilnu primenu materijalnog prava navedenog u spornoj odluci, kaže se u odluci ovog veća objavljenoj na veb stranici.

  Posle ove odluke Srpska lista ima rok od 24 sata da se žalbom obrati Ustavnom sudu Kosova.

  Član CIK iz Srpske liste, Stevan Veselinović, napustio je sednicu komisije kada je doneta odluka da sva dokumenta za identifikaciju birača moraju biti izdata na Kosovu. „Prekršen je član 90. zakona o izborima i član 16. izbornog pravila 09/2013 gde se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta sa izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu. (izvod iz zakona i izbornih pravila)“, naveo je Veselinović u saopštenju.

  Veselinović je ukazao da to administrativno uputstvo krši zakon i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

  „Tako je bilo na svim prethodnim izborima i sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku, odluku koja je politička i nezakonita i da zabrani korišćenje dozvoljenih dokumenata“, istakao je Veselinović i dodao da je od suštinskog značaja da se zakoni i izborna pravila poštuju.

  On je dodao da je ta odluka CIK-a „direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima za cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike“.

  Zbog ove odluke protestvovalo je i Udruženja Crnogoraca Kosova koje smatra da je odluka CIK u potpunosti protivpravna.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com