• Regioni

  Izetbegović: Izdvojeno mišljenje Rusije je očekivano

  SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je očekivano izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasedanju članica Upravnog odbora Veća za implementaciju mira (PIC) u BiH.

  „Nažalost, izdvojeno mišljenje Rusije je bilo očekivano. Rusija već izvesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi, koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, doneće štetu svima, i BiH, i RS-u, i regionu, a u konačnici i Rusiji“, rekao je Izetbegović za Klix.ba.

  Osim Rusije koja je izdvojila svoje mišljenje, ostale članice PIC-a su usaglasile zajedničku izjavu, koja je prema rečima ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova sporna, jer traži isključivo ustupke RS-a, a ne poziva na dijalog, što je, smatra Ivancov, potrebno u ovom trenutku, prenosi Klix.ba.

  S obzirom da je za zajednički stav članica PIC-a potreban konsenzus, verovatno će biti zakazana nova sednica, na kojoj je potrebna prosta većina glasova.

  Osim Visokog predstavnika u BiH (OHR-a), od kojeg se očekuje da reaguje i spreči zakazani referendum u RS-u, reagovati može i Ustavni sud BiH, kojem je Izetbegović prošle sedmice uputio zahtev da naredi odlaganje referenduma u entitetu Republika Srpska, prenosi Klix.ba.

  „Pretpostavljam da će prvi reagovati Ustavni sud BiH, a da će iza njegove odluke stati i visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica“, kazao je Izetbegović za portal.

  NOVOSTIDANA.RS

  Foto Tanjug/D. Kujundžić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com