Gradovi

Izetbegović: Želim da verujem u iskrenost Vučićevih poruka

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da su odnosi Sarajeva sa Beogradom u ovom trenutku „oscilirajući“, i izjavio da želi da veruje u iskrenost poruke Aleksandra Vučića da je Srbiji stalo da sa BiH ima najbolje odnose u regionu.

On je, u intervjuu za sarajevsku RT1, zamerio premijeru Vučiću to što je u Banjaluku, na obeležavanje Dana RS, došao u „takvom sastavu“, umesto da je došao „možda, neki ministar“.

Mada, priznaje, da odluka Ustavnog suda o tom datumu još nije bila stupila na snagu, tako da se, kaže, formalno može reći da ništa nije prekršeno.

Bošnjački član Predsedništva BiH i predsednik SDA smatra da Vučić pokušava da približi odnose Sarajeva i Banjaluke, ali tako što, kako je rekao, „igra jednu igru u koju smo za sada i mi iz BiH u pravu, a i Dodik je u pravu, pa je blizak i Banjaluci, pa je blizak i Sarajevu“.

„Poslednja pozitivna odluka sa njegove strane je da ne podrži referendum, da jasno i javno kaže Miloradu Dodiku da ne ide u referendum. Nadam se da će Dodik uvažiti i uzeti u obzir takav stav. Da li će gospodin Vučić uspeti da sve to približi i da pomogne da se stvari pomiruju i da idu kuda treba, videćemo. Jedan dan nisam zadovoljan sa onim što radi, drug dan jesam zadovoljan onim što kaže i uradi“, rekao je Izetbegović.

Potvrdio je da je sa Vučićem bio na telefonskoj vezi pre mesec dana kada je u Beogradu boravio ministar spoljnih oslova Turske Ahmet Davutoglu, te dodao:

„Mi zasad imamo pomalo kontroverznu političku igru gospodina Vučića, a ja se nadam da će prevagnuti ova druga, kako bih je nazvao, legalističkom, ispravnom politikom“.

Upitan da li veruje u političku iskrenost premijera Vučića da sa BiH želi najbolje moguće odnose, Izetbegović kaže da je to često pitanje koje mu postavljaju.

„Želim da verujem. Šta mi, na kraju krajeva, preostaje nego da želim da verujem i da se trudim da stvari idu u pravom smeru. Za svaku mogućnost koja se u ovom balkanskom haosu ukaže kao šansa da se uhvatim i da ja pokušam povećati šanse. Tako je bilo i sa gospodinom Vučićem. Mi smo bili snažno krenuli u normalizaciju odnosa, pre svega između dva naroda, bili smo dogovorili neke stvari za prošlo leto da se vidimo sa grupama intelektualaca i političara i da probamo temeljno raditi na popravci odnosa“, rekao je.

Onda se, podsetio je, izdešavalo ono u vezi sa Srebrenicom – hapšenje Orića, ruski veto u odnosu na rezolucije o Srebrenici, napad na Vučića, što je, tvrdi, pokvarilo te odnose.

„Da li ćemo biti to u stanju prevazići, da li će gospodin Vučić biti u stanju da to prevaziđe, nadam se da hoće. Posle toga, imao je jednu lepu posetu Srebrenici. Nakon svega što je tamo preživeo, došao je da pomogne. Za jednu Srbiju koja nema baš para za razbacivanje, odobrio je izdašan iznos za Srebrenicu. Kao što rekoh, u ovom času imamo jednu politiku koja oscilira gospodina Vučića i ja se nadam da će te oscilacije, ta sinusoida sve više ići na pozitivnu stranu“.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh