Gradovi

Izgradnja dalekovoda od Pančeva do rumunske granice

BEOGRAD – Elektromreže Srbije saopštile su danas da je počela izgradnja dvostrukog 400 kilovoltnog dalekovoda od trafostanice Pančevo do rumunske granice koji će omogućiti povećanje prekograničnog prenosnog kapaciteta, smanjiti gubitke električne energije i značajno doprineti sigurnosti prenosnih sistema obe zemlje.

Reč je srpskoj deonici novog interkonektivnog dalekovoda između Srbije i Rumunije, od trafostanice Pančevo do trafostanice Rešica u Rumuniji.

Dužina dalekovoda na teritoriji Republike Srbije iznosi 68,332 kilometra na kojoj će biti postavljeno 203 dalekovodna stuba.

Trasa dalekovoda prelazi preko teritorija pet južnobanatskih opština, Pančevo, Kovin, Alibunar, Vršac i Bela Crkva.

Završetak radova i puštanje dalekovoda u probni rad očekuje se krajem 2017. godine, navedeno je u saopštenju Elektromreža Srbije.

Početku izgradnje prisustvovali su generalni direktor EMS Nikola Petrović, generalni direktor Energoprojekt Holding-a Vladimir Milanović i direktor kompanije Energoprojekt oprema Pavle Tomašević.

„Ponosan sam što danas obeležavamo početak izgradnje veoma značajnog dalekovoda koji će spajati elektroenergetske sisteme Srbije i Rumunije. Ovaj projekat je strateški važan za EMS i deo je Transbalkanskog koridora za prenos električne energije“, rekao je Petrović.

Kako je istakao, taj dalekovod će omogućiti povećanje prekograničnog prenosnog kapaciteta i smanjenje gubitaka električne energije i značajno doprineti sigurnosti i pouzdanosti prenosnih sistema obe zemlje.

Vrednost projekta iznosi 24,7 miliona evra i finansira se iz sopstvenih sredstava EMS istakao Petrović.

Direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović kaže da je počastvovan što je ovo šansa da se dokaže da velike i vredne projekte u Srbiji uspešno mogu da realizuju domaće kompanije.

„Ponosni smo što će dalekovod koji gradimo doprineti stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije i povećati prenosne kapacitete ka inostranstvu“, rekao je Milovanović.

Foto Tanjug/T.Valič,arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh