• Gradovi

  Излиле се Западна Морава и Бјелица, остале реке у порасту

   На подручју Западне Србије, као последица топљења снега, излиле су се Западна Морава и Бјелица, док је ниво осталих река је у порасту, иако још нема опасности по домове.

  Западна Морава се излила у Пилатовачком пољу и Пријановићима, али нема поплављених домаћинстава, изјавио је председник општине Пожега Милан Божић.

  Он је додао да је надошао Скрапеж, притока Ђетиње, али да за сада нема изливања.

  Према његовим речима, током дана се очекује пораст водостаја на свим рекама на подручку општине јер су током ноћи температуре биле у плусу и настављено је топљење снега.

  „Што се тиче Рзава и Ђетиње, ситуација још увек није алармантна, обале још увек нису пуне, али су у питању бујични водотокови и ситуација може да се промени за неколико сати”, казао је Божић за агенцију РИНА.

  Он је истакао да су у Пожеги све надлежне службе у приправности.

  Код Лучана се излила река Бјелица и тамо је поплављено преко 120 хектара ораница, а председник општине Миливије Доловић каже да је ниједна кућа није угрожена и да је ситуација тренутно под контролом.

  „Водостај Бјелице је 170 центиметара, у претходних 48 часова та река се излила на самом ушћу у западну Мораву, поплављено је око 120 хектара ораница и у селима Пухово и Турица још тридесетак хектара. За сада ниједан стамбени објекат није угрожен, али падавине су најављене и у наредним сатима, а долази и до отапања снега па су могући већи проблеми”, рекао је Доловић, јавља Танјуг.

  Он је истакао да је Штаб за ванредне ситуације у сталном дежурству, да се прате сви водотокови.

  „Спремни смо да реагујемо. Уколико буде било потребно запречићемо устав у селу Дљин”, рекао је Доловић.

  У западној Србији Лим је у значајном порасту, али нема опасности од изливања.

  Сељашница и Милешевка за сада су у својим коритима, али пошто је реч о бујичним водотоковима, ситуација може брзо да се промени јер су температуре током ноћи биле изнад нуле, рекао је за агеницу РИНА Горан Посркача, начелник штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље.

  Према његовим речима, забележен је значајан пораст реке Лима, али за сада то нису упозоравјуће вредности.

  „Доток на брани у Потпећи је 160 литара по метру кубном, што је у нивоу просека, ако се узме у обзир да је ситуација алрмантна тек када је доток 600 литара по метру кубном”, казао је Посркача.

  Он је нагласио да су све надлежне службе у приправности и да ће се ситуација на бујичним водотоковима пратити из сата у сат.

  RINA/Tanjug/Politika

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com