Gradovi

Izložba „Ko je soko – taj je Jugosloven“ u MIJ-u

BEOGRAD – Izložba „Ko je soko – taj je Jugosloven“ autorke Veselinke Kastratović Ristić, muzejske savetnice Muzeja istorije Jugoslavije, biće otvorena sutra u Muzeju 25. maj.

Ovim projektom otpočinje period obimnijih istraživanja i proširenja fonda koji svedoči o nasleđu prve Jugoslavije.

Osim predmeta iz kolekcije MIJ, biće izloženi predmeti iz 11 muzeja iz Srbije i pet iz privatnih kolekcija.

Na postavci biće izloženo više od 150 predmeta (svečane odore, sokolske haljine, kape, značke, dokumenta, razglednice, štampani materijal, program sleta, program svečane akademije, nacrti sokolskih domova) i oko 100 fotografija.

Izložba je podeljena u četiri celine: organizacija i članstvo, sletovi, sokolski domovi i delatnost.

Koautorke projekta su Jovana Karaulić, doktorantkinja na Fakultetu dramskih umetnosti i Vladana Putnik, saradnica Filozofskog fakulteta.

Iako je sokolski pokret trajao skoro jedan vek, a s prekidima traje i danas, na izložbi je predstavljen samo period od 1919. do 1941. godine.

Postavkom je naglašen dualizam između starog i novog, nepoznatog i poznatog, interpretacije i nagoveštaja, dokumentarnog i intuitivnog.

Namera autorki je da, kombinujući istorijski i umetnički pristup, podsete na nasleđe sokola i zainteresuju najširu publiku da se upusti u istraživanje sopstvenih i porodičnih sećanja.

Ideja za istraživanje proistekla je iz činjenice da neki fenomeni, koji se vezuju za socijalističku Jugoslaviju, imaju koren u ranijim periodima.

U periodu Kraljevine Jugoslavije značajnu ulogu u promovisanju integralnog jugoslovenstva upravo je imalo Sokolsko društvo Jugoslavije.

Njihova kulturna i prosvetna aktivnost obuhvatila je veliki procenat stanovništva i značajno uticala na edukaciju u ruralnim oblastima zemlje.

Sokolske aktivnosti posle Drugog svetskog rata preuzelo je Sportsko društvo Partizan i skoro istim akcijama nastavilo rad na širenju jugoslovenstva.

Izložba će pokazati različite vrste aktivnosti, kao i kakve su dugoročne sociološke i političke posledice ovog angažovanja.

Posetioci će izložbu moći da vide do 29. maja.

Foto Tanjug, T. Valič/ ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh