• Južna Srbija

  Изложба Марије Анђелковић у Салону 77

  Galerija Srbija 2У четвртак 27. јула, са почетком у 20 сати, у Салону 77 је отварање самосталне изложбе Марије Анђелковић  – уметнице млађе генерације из Београда.

  Изложбу чине графике из циклуса Прелазна стања изведене у литографској техници, које су део уметничиног докторског пројекта.

  Марија Анђелковић је основне и мастер академске студије завршила на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, као студент генерације 2012 године.

  Реализовала је четири самосталне изложбе, учествовала на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству (Немачка, Бугарска, Холандија, Румунија, Тајван, САД, Хрватска, Јапан, Кина, Португал, БиХ, Пољска, Енглеска, Бразил, …).

  Поред студентских награда добитница је откупне награде Савсковеначког фестивала (2009) и награде на Другом међународном бијеналу графике у Букурешту, Румунија (2016). Члан је УЛУС-а од 2013. године.

  Образлажући свој најновији циклус графика уметница истиче да њихов назив/  Прелазна стања/ упућује на кретање које због своје узастопности тежи да постане понављање.

  Бавећи се у суштини питањем промена  услед кретања и протока времена, Марија Анђелковић за визуелизацију ове теме користи мотив водене површине Вода је свакако метафора вечног кретања чија су прелазна стања толико краткотрајна да симболично сажимају прошлост, садашњост и будућност.

  Основни мотив  уметница ликовно дефинише са високим нивом рационализма сводећи га на готово геометризовану структуру чији линеаризам има фину вибрантност и дискренту обојеност.

  Такође, на графикама овог циклуса приметна је и варијабилност степена редукције у ликовној обради мотива – од блаже /када фрагмент из природе задржава јасну препознатљивост/ до радикалне /са дезинтеграцијом мотива и свођењем на ликовни знак/.

  Оригинално визуелно транспоновање властитих размишљања изведено култивисаном и софистицираном ликовном лексиком уз изузетну техничку реализацију учвршћују Марију Анђелковић на путу уметничке самосвојности и изузетности.

  Ово је њена прва изложба у Нишу а трајаће до 8. августа.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com