• Gradovi

  Izložba slika Sretka Divljana u „Cvijeti Zuzorić“

  BEOGRAD – Izložba slika Sretka Divljana pod nazivom „Divljanizam“ biće otvorena sutra u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

  Bogat umetnički opus Sretka Divljana započet je 1960. godine održavanjem prve samostalne izložbe.

  Ovaj plodonosan stvaralac u UP „Cvijeta Zuzorić“ izložiće slike nastale u poslednje četiri godine, rađene prepoznatljivim rukopisom po kojem je dat i naziv izložbi.

  Podnaslov izložbe je „Prozor detinjstva“ čime se ukazuje na tematsko-motivsku orijentaciju koja referira na vreme detinjstva i rane mladosti.

  O tome, između ostalog, u tekstu kataloga piše književnik Tiodor Rosić: „Reč je o ejdetskim slikama autorovog detinjstva, odnosno o likovnoj evokaciji objekata subjektivnih opažajnih slika“.

  „To što je umetnik ranije viđao i čulno registrovao, on je trajno sačuvao kao opažajnu sliku i to sada priziva i upliće (likovno kontekstualizuje) u nov likovni iskaz. Tom svojom odlikom slikarstvo Sretka Divljana je jedintveno u savremenoj srpskoj umetnosti“, primetio je Rosić.

  U tematsko-motivskom pluralizmu Sretka Divljana, može se izdvojiti nekoliko dominanti – izdvajaju se senzacije vezane za detinjstvo i simbole toga detinjstva: otac, majka, jutarnje pijenje kafe, žene u razgovoru.

  Tu su i alegorične zoomorfne predstave bikova, tigrova, vukova, lisica, zmija, orlova, ptica, labudova, misirki, ćurana, a umetnik slika i svoje sugrađane, muzikante, umrle drugove, velike prethodnike – slikare, muzičare i pisce: El Greka, Pikasa, Dalija, Miljkovića, Šantića, Modrijana, Van Goga, Jadranku Stojaković, Isusa, sina i kćerku, ženske aktove.

  Uz ikoničke predstave svojih savremenika, a pogotovo uz prikaze žena, Divljan katkad daje i zoomorfne oblike, što je, kako primećujue kustos Olivera Vukotić, psihološki motivisano.

  Sretko Divljan je rođen 1946. godine u Novoj Pazovi. Fakultet za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1973. godine. Magistrirao je na istom fakultetu 1975. godine.

  Član je ULUS-a od 1974. godine. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, a izlagao je na više od 30 samostalnih i 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

  Izložba će biti otvorena do 27. avgusta.

  Foto screenshot-infocentrala.rs

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com