Gradovi

Izložba stripova Milana Jovanovića u Francuskom institutu

BEOGRAD – Izložba originalnih tabli strip serijala Milana Jovanovića, objavljenih u Francuskoj, kao i stripova i ilustracija objavljenih u Srbiji, biće otvorena večeras u Francuskom institutu u Beogradu.

Fanovi stripa dobro poznaju Jovanovićeve serijale „Secrets“, „Jason Brice“, „Ars Magna“, „Carthago“.

Rođen 1971. godine, Jovanović aktivno crta od svoje 13. godine. Nakon uspešne karijere na poljima ilustracije i animacije, njegov susret sa scenaristom Đorđem Milosavljevićem okreće ga devetoj umetnosti.

Od 2004. godine, Jovanović je u Francuskoj objavio više uspešnih serijala za prestižne izdavače – „Dupuis“, „GlĂ©nat“, „Humanoides“.

Od nekoliko desetina srpskih autora koji rade za francusko-belgijsko strip tržište, Jovanović spada u najplodnije umetnike i njegovi tiraži dostižu 25.000 primeraka.

Otvaranju izložbe u Francuskom institutu prisustvovaće autor, kao i Kamij Telo-Vernu, književna direktorka izdavačke kuće „Les Humanoides ašocies“, koja je sarađivala sa Jovanovićem i Kristofom Bekom na serijalu „Carthago“.

Dan kasnije predviđen je razgovor sa Jovanovićem i Telo-Vernu o vezama između Srbije i Francuske kada je strip u pitanju, kao i o stanju tržišta stripa u Francuskoj.

Foto Tanjug/ Z.Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh