Novosti online

Између Србије и Македоније заглављено 472 мигранта

ТАБАНОВЦЕ – На ничијој земљи између Србије и Македоније је, услед затварања „балканске руте”, остало заглављено 472 миграната, који не желе да се врате у Македонију, али не могу да наставе пут за Србију нити даље према северу Европе, пренела је агенција АП.

Агенција Уједињених нација за избеглице је данас саопштила да је више од половине њих деца и описао услове у којима они живе као „алармантне”, будући да мигранти спавају у малим шаторима постављеним у блатњавим пољима између Србије и Македоније.

Ти мигранти, углавном из Сирије и Ирака, љути су и збуњени вестима да су Србија, Хрватска и Словенија затвориле своје границе за избеглице у транзиту, чиме је практично затворена „балканска рута” којом је прошле године више од милион миграната доспело у Европску унију, наводи Ројтерс.

Киша која пада последњих дана је претворила њихов импровизовани камп са око 50 малих шатора у мочвару, а дневне температуре не прелазе пет степени Целзијуса, наводи агенција, преноси Танјуг.

Дуго путовање избеглица из Ирака и Сирије је окончано вожњом железницом кроз Македонију, а затим пешачењем до границе са Србијом, где су избеглице заглављене већ три или четири дана.

Иако не могу да уђу у Србију, мигранти не одустају од свог сна да се докопају Европске уније. Македонске власти кажу да они могу да се врате у избеглички камп удаљен само један километар у Македонији, али избеглице то не желе.

Затварање „балканске руте” би могло да наведе мигранте да крену према Европи другим рутама, изјавио је данас заменик пограничне агенције ЕУ Фронтекса.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh