Gradovi

Između Srbije i Makedonije zaglavljena 472 migranta

TABANOVCE – Na ničijoj zemlji između Srbije i Makedonije je, usled zatvaranja „balkanske rute“, ostalo zaglavljeno 472 migranata, koji ne žele da se vrate u Makedoniju, ali ne mogu da nastave put za Srbiju niti dalje prema severu Evrope, prenela je agencija AP.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice je danas saopštila da je više od polovine njih deca i opisao uslove u kojima oni žive kao „alarmantne“, budući da migranti spavaju u malim šatorima postavljenim u blatnjavim poljima između Srbije i Makedonije.

Ti migranti, uglavnom iz Sirije i Iraka, ljuti su i zbunjeni vestima da su Srbija, Hrvatska i Slovenija zatvorile svoje granice za izbeglice u tranzitu, čime je praktično zatvorena „balkanska ruta“ kojom je prošle godine više od milion migranata dospelo u Evropsku uniju, navodi Rojters.

Kiša koja pada poslednjih dana je pretvorila njihov improvizovani kamp sa oko 50 malih šatora u močvaru, a dnevne temperature ne prelaze pet stepeni Celzijusa, navodi agencija.

Dugo putovanje izbeglica iz Iraka i Sirije je okončano vožnjom železnicom kroz Makedoniju, a zatim pešačenjem do granice sa Srbijom, gde su izbeglice zaglavljene već tri ili četiri dana.

Iako ne mogu da uđu u Srbiju, migranti ne odustaju od svog sna da se dokopaju Evropske unije. Makedonske vlasti kažu da oni mogu da se vrate u izbeglički kamp udaljen samo jedan kilometar u Makedoniji, ali izbeglice to ne žele.

Zatvaranje „balkanske rute“ bi moglo da navede migrante da krenu prema Evropi drugim rutama, izjavio je danas zamenik pogranične agencije EU Fronteksa.

AP Photo/Boris Grdanoski

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh