• Gradovi

  Izrael instalirao kamere na jerusalimskom svetilištu, muslimanski vernici prete novim protestima

  Kamere su danas primećene na svetilištu u Jerusalimu na kome se nalazi džamija Al Aksa, dok Izrael razmatra alternativu detektorima za metal koji su izazvali masovne proteste muslimana.

  Izrael je primenio te nove bezbednosne mere nakon što su 14. jula trojica izraelskih Arapina u oružanom napadu na tom mestu ubila dva izraelska policajca.

  Izraelske vlasti su navele da su te mere neophodne kako bi se sprečili novi napadi, ali muslimani je optužuju za pukašaj širenja kontrole nad svetim mestom kojim upravljaju muslimani, a sveto je i za Jevreje.

  Tri Palestinca ubijena su u istočnom Jeruslimu u petak uličnim sukobima.

  Jerusalimski muftija Muhamed Husein izjavio je za Radio Glas Palestine da zahteva potpun povratak na proceduru pre pomenutog napada, odnosno da se održi status kvo.

  Na osnovu statusa kvo muslimani imaju ekskluzivno pravo da se mole na mestu gde se sada nalaze džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na steni, a nekada su tamo bili drevni jevrejski hramovi.

  Muslimanski vernici koji su danas stigli na jutarnje molitve odbili su da udju na jerusalimsko svetilište na kome se nalazi džamija Al Aksa i zapretili da će nastaviti svoje proteste, odbacujujući svaku vrstu kompromisa nakon što je izraelska policija na kapiji postavila nove specijalne kamere koje bi mogle da zamene detektore za metal.

  Ti detektori bili su povod za masovne proteste muslimana u petak i doveli do sukoba u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali kakvi se ne pamte godinama. U njima su poginula tri Palestinca.

  „Nećemo pristati na novu inspekciju.Naša borba će se nastaviti bez prekida tokom celog dana“, reklo je nekoliko vernika, kako prenose izraelski mediji.

  Mahmud, stanovnik istočnog Jerusalima koji je takodje došao da se moli, rekao je da se oseća kao da izraelska vlada i policija ismejavaju muslimanske vernike.

  „Nećemo dozvoliti da ulazimo u džamiju Al Aksu kroz inspekciju. Nismo kriminalci koje bi trebalo ponižavati. Vlada i ministar javne bezbednosti Gilad Erdan moraju prestati da donose glupe odluke. Oni samo pogoršavaju stvari“, rekao je taj vernik.

  Jedan drugi neimenovani musliman tvrdio je da izraelska vlada nije zainteresovana da pokaže poštovanje prema vernicima.

  „Oni insistiraju da prodjemo kroz inspekciju ali to se neće desiti. Protesti će se nastaviti i žrtvovaćemo naše živote za džamiju Al-Aksa. Koji god da bude ishod te borbe, mi smo voljni da platimo našim životom“, rekao je on.

  Šeik koji je došao na svetilište ocenio je da je nova mera gora od metalnih detektora ali nije objasnio zašto.

  Izrael je postavio metalne detektore nakon što su 14. jula tri izraelska Arapina ubila u oružanom napadu dva izraelska policajca kraj svetilišta. Kasnije se ispostavilo da su oni bili vernici koji su redovno dolazili tamo da se mole.

  Nova bezbednosna mera izazvala je napetost koja je posle tradicionalnih molitvi muslimana petkom u podne prerasla u sukobe Palestinaca s izraelskim bezbednosnim snagama.

  Kasno u petak jedan mladi Palestinac se ubacio u jevrejsko naselje Halamiš na Zapadnoj obali, ubivši tri člana jedne izraelske porodice dok je večerala povodom jevrejskog dana odmora,šabata. On je prethodno na svom Fejsbuk nalogu poručio da će umreti za Al-Aksu.

  Izraelski general major Joav Mordehaj koji je zadužen za palestinska gradjanska pitanja izjavio je da je Izrael spreman na alternative da smanji napetost, prenela je agencija Asošiejted pres.

  „Jedina stvar koju mi želimo da osiguramo je da niko ne udje s oružjem i izvede drugi napad. Voljni smo da ispitamo alternative metalnim detektorima“, rekao je Mordehaj.

  Islamske institucije Jerusalima u kojima je jerusalimski muftija Muhamed Husein saopštile su danas da potvrdjuju kategorički odbijanje elektronskih kapija i sve mere okupatora. Nesporazumi oko tog mesta, svetog i za Jevreje i za muslimane i ranije su prerastali u velike sukobe dva naroda.

  Papa Franja pozvao je danas iz Rima na smirivanje u istočnom Jerusalimu posle sukoba koji su izbili u petak i spora oko novih izraelskih bezbednosnih mera na jerusalimskom svetilištu na kojem je džamija Al Aksa.

  Papa je vernicima na Trgu Svetog Petra rekao da „sa strahom prati ozbiljnu napetost i nasilje“ u Jerusalimu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com