Svet

Izrael koristi prekomernu silu protiv Palestinaca

Pozvavši da se počinitelji sudski gone, on je takođe apelovao da se protiv palestinskih pritvorenika podigne optužnica ili da se svi puste, ako nisu optuženi.

izrael palestinci palestina 2

U svom finalnom izveštaju za Savet UN za ljudska prava, sa sedištem u Ženevi, istražitelj je ocenio da najnovije nasilje ukazuje na neprihvatljivo stanje ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama, prenele su svetske agencije.

Izrael, inače, često optužuje taj Savet da je neobjektivan.

Dvadeset sedam Izraelaca ubijeno od oktobra 2015.

Dvadeset sedam Izraelaca i jedan građanin SAD ubijeni su u skoro svakodnevnim palestinskim napadima, uglavnom nožem, od početka oktobra.

Od izraelske vatre poginulo je 157 Palestinaca, uključujući dve trećine onih za koje izraelske vlasti tvrde da su bili napadači.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova nije odmah odgovorio na apele istražitelja, ali je rekao da ih razmatra.

Vibisono je najavio da se povlači sa mesta istražitelja 31. marta, optuživši Izrael da mu nije dozvolio da uđe u Gazu i na Zapadnu obalu.

palestina izrael

Osudivši svako individualno nasilje, objasnio je da je do eskalacije došlo u vreme kada Izrael širi nelegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim, gradi zid da se odvoji od Palestinaca i drži Gazu pod blokadom, što se graniči sa kolektivnim kažnjavanjem.

U izraelskim zatvorima 5.680 Palestinaca, stotine maloletnika

Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i Pojas Gaze u ratu 1967. godine. Kasnije je anektirao istočni Jerusalim, proglasivši ga večnim i nedeljivim glavnim gradom, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

U izraelskim zatvorima je krajem oktobra prošle godine bilo 5.680 Palestinaca, uključujući stotine maloletnika, rekao je Vibisono, pozivajući se na podatke izraelske organizacije za ljudska prava Becelem.

On je takođe rekao da se stotine Palestinaca, među njima i deca, drži u pritvoru na osnovu tajnih dokaza, na po šest meseci, uz mogućnost da se taj rok neograničeno produžava.

Ocenio je da to nije u skladu sa međunarodnim standardima o ljudskim pravima.

420

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh