• Novosti online

  Izrael ponovo otvorio jedini pešački prelaz u pojas Gaze (VIDEO)

  Izrael je danas ponovo otvorio svoj jedini pešački prelaz u pojas Gaze pošto je nedelju dana bio zatvoren zbog nasilja na granici te palestinske teritorije kojom vlada ekstremistički Hamas.

  Ministarstvo odbrane Izraela potvrdilo je da je otvaranje prelaza Erez teklo po planu.

  Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman najavio je sinoć da će prelaz ponovo biti otvoren zahvaljujući „zatišju koje se održalo tokom protekle nedelje“.

  Oko 1.000 stanovnika Gaze u proseku prodje kroz Erez svakog dana, uglavnom oni kojima je potrebna medicinska pomoć, ali i poslovni ljudi i studenti.

  Prelaz je, osim za humanitarne slučajeve, zatvoren 19. avgusta, posle još jednih nasilnih demonstracija i sukoba na granici Izraela i Gaze, navode izraelski mediji.

  Drugi prelaz prema Gazi, Kerem Šalom, koristi se za transport robe. On je ponovo otvoren 15. avgusta, a zatvoren je 9. jula, osim za prevoz hrane i medicinske opreme, posle više nedelja nasilja duž granice.

  Palestinski demonstranti, koji od kraja marta protestuju zbog izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze, puštali su zmajeve i balone sa zapaljiim materijalom preko granice.

  Na protestu u petak učestvovalo je oko 5.000 Palestinaca, znatno manje nego uobičajeno, a 50 ih je ranjeno bojevom municijom izraelske vojske.

  Izraelska vojska je saopštila da su demonstranti bacali kamenice i Molotovljeve koktele na vojnike.

  Protesti su nazvani „Marš povratka“, jer Palestinci demonstriraju i za pravo na povratak na sadašnju teritoriju Izraela.

  Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, od početka demonstracija 30. marta ubijen je najmanje 171 Palestinac.

  U tom periodu je poginuo i jedan izraelski vojnik, pogodjen snajperom.

  Nasilje je povremeno pretilo da preraste u novi veliki sukob Hamasa i Izraela, jer su hamasovci ispaljivali rakete na južnu izraelsku teritoriju, a izraelska vojska odgovarala vazdušnim udarima.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com