Gradovi

Izrael pozdravlja Srbiju zbog zakona o Holokaustu

BEOGRAD – Država Izrael pozdravlja Srbiju zbog usvajanja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, saopštila je ambasada Izraela u Srbiji.

„Takva Srbija mora poslužiti kao primer i ostalim evropskim zemljama i ovo je istorijski dan pravde, moralnosti i posvećenosti specijalnim odnosima Srba i Jevreja“, navodi se u saopštenju.

Ambasada Izraela u Beogradu zahvaljuje svima koji su doprineli pripremi i izradi zakona, posebno Vladi, Narodnoj skupštini, Agenciji za restituciju, gospodinu Strahinji Sekuliću i gospodinu Branku Lakiću. Kada govorimo o restituciji, ne govorimo o užasnim razmerama Holokausta koji je nacistička Nemačka zajedno sa svojim kolaborantima počinila nad jevrejskim narodom već o maloj kompenzaciji za oduzetu imovinu“, navedeno je u saopštenju.

Oko 33.000 Jevreja živelo je na teritoriji današnje Srbije do 1941. godine, a oko 30.500 je surovo ubijeno, podseća se u saopštenju.

„Za njima nije ostalo živih zakonskih naslednika. Novi zakon predstavlja plemenit čin jedne velike zemlje koji će udahnuti nov život maloj Jevrejskoj zajednici kakva je danas“, navodi se u saopštenju ambasade Izraela.

Foto Tanjug, N. Jovanović (arhiva, ilustracija)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh