• Novosti online

  Izraelski mediji: Srbija usvojila definiciju antisemitizma koja ukljčuje mržnju prema Izraelu

  Jevrejska telegrafska agencija javlja da je Ministarstvo obrazovanja Srbije postavilo na svoj veb sajt, a izraelska ambasada u Beogradu pozdravila, definiciju antisemitizma koja uključuje neke primere mržnje protiv Izraela.

  Kako je navedeno, ministarstvo je postavilo definiciju Medjunarodne alijanse za sećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance IHRA).

  Ambasada Izraela u Beogradu je na Tviteru čestitala Vladi Srbije za, kako je navedeno „usvajanje definicije IHRA“, preneli su izraelski mediji koji podsećaju da Rusija, bliski saveznik te zemlje, nije usvojila takvu definiciju.

  U Francuskoj se o usvajanju glasalo i usvojena je u decembru.

  Vlada Velike Britanije je 2016. godine objavila da usvaja tu meru.

  U definiciji je navedeno da neke forme surovih kritika protiv Izraela, uključujući poredjenje sa nacističkom Nemačkom i poricanje prava jvrejskom narodu na samoopredeljenje jesu primeri antisemitizma, iako kritikovanje politike Izraela nije.

  „Svrha tog dokumenta je da pruži praktične smernice za identifikovanje i sakupljanje podataka o antisemitskim incidentima“, navedeno je na veb sajtu Ministarstva obrazovanja Srbije, kako prenose izraelski mediji.

  Propalestinski aktivisti se protive takvoj definiciji tvrdeći da sprečava kritike politike Izraela i ograničava slobodu govora.

  U definiciji se navode primeri antisemitskog ponašanja nevezanog za Izrael, kao što je poziv da se povrede Jevreji ili poricanje holokausta.

  „Antisemitizam može biti izražen i prema državi Izrael kada se Izrael u kontekstu mržnje prema Jevrejima doživljava kao jevrejski kolektiv. Važno je napomenuti da izražavanje kritike prema politici koju u pojedinom trenutku vodi neko trenutno rukovodstvo države Izrael spada u politička prava svakog pojedinca i ne može se smatrati izrazom antisemitizma jednako kao izražavanje kritike prema politici bilo koje države, svoje ili tudje. Ali kada ta kritika predje u negiranje prava postojanja Izraela kao suverene države onda ona prelazi granicu okvira demokratskog političkog dijaloga i kao govor mržnje je izraz antisemitizma“, navedeno je na veb sajtu Ministarstva.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com