• Gradovi

  Izvori EU: Katalonija unutrašnje pitanje Španije, Kosovo poseban slučaj

  Katalonija je unutrašnje pitanje Španije, članice EU i ne može se porediti sa „slučajem Kosova“ o čijem je jednostranom proglašenju nezavisnosti 2008. godine Savet ministara EU zauzeo stav da je to „jedinstven slučaj“ koji ne može poslužiti kao presedan.

  To su danas rekli zvaničnici u Evropskoj komisiji zamoljeni da reaguju na optužbe srpskih vlasti da EU ima dvostruke standarde budući da je jedan predstavnik Evropske komisije izjavio da se pitanja referenduma u Kataloniji i Kosovo ne mogu porediti jer je Španija članica Unije, a Srbija nije.

  Izvori u Briselu su rekli da za zaključak Beograda o dvojakim aršinima nema osnova i ukazali na odluku Saveta ministara EU od 18. februara 2008. u kojoj se takodje ističe da će o pitanju samoproglašenja nezavisnosti u Prištini svaka članica EU „odlučiti u saglasnosti sa svojom praksom i medjunarodnim pravom“.

  Evropski diplomatski izvori su time reagovali i na ocenu srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je upitao kako to da referendum o nezavisnosti u Kataloniji ne može biti zakonit, dok je u slučaju Kosova otcepljenje dopušteno i bez referenduma.

  Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič u izjavi novinarima posebno je naglasila da je „Kosovo, kao što je to potvrdio Savet ministara (EU), slučaj sui generis i ne može se porediti s nekom drugom situacijom“.

  Ona je dodala da „tu nema dvostrukih aršina, medjunarodni zakon mora biti univerzalno primenjen i EU to u potpunosti poštuje“.

  Srpska premijerka Ana Brnabić je izjavila da će 10. oktobra doći u posetu EU i doneti pismo srpskih vlasti u kojem se traži da EU razjasni da li postoji poseban medjunarodni zakon koji se primenjuje na države koje nisu članice EU.

  „Mi očekujemo da s dobrodošlicom primimo premijerku Brnabić… i razmotrimo dalje korake na putu Srbije u integraciju u EU“, rekla je Maja Kocijančič.

  Link Izvora

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Љубомир Костић

   4. октобра 2017. at 17:38

   Европска унија је лоше друштво и није нам тамо место.

   Љубомир Костић

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com