• Gradovi

  Izvori EU: Rešenje za Kosovo prioritet, u dijalogu zastoj, ali se mora očuvati

   

   

  u

  Za Evropsku uniju su povoljan ishod referenduma u Makedoniji i nastavak dijaloga o sporazumu Beograd-Priština spoljnopolitički prioriteti i visoka predstavnica EU Federika Mogerini ulaže napore da se dijalog očuva, iako zasad nema naznaka kad bi mogao biti obnovljen.

  To su agenciji Beta rekli dobro obavešteni izvori u Savetu ministara EU i Evropskom savetu, koji su naglasili da je Federika Mogerini i na sastanku u UN s visokim zvaničnicima sa Zapadnog Balkana predočila da su ključ za stabilnost regiona saradnja i nastavak dijaloga Beograd-Priština. Jer ako bi Beograd i Priština prestali da rade na kompromisnom rešenju, celokupna regionalna situacija bi se samo pogoršala, a EU svakako želi da region politički, ekonomski i bezbednosno stabilizuje i učvrsti ga na putu ka članstvu u Uniji.

  Stav EU bi se mogao svesti na ono što je poručio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, a to je da se dve strane dogovore, da to ne ugrozi regionalnu stabilnost, da bude u skladu s medjunarodnim pravom, kao i da to podrži EU i odobri Savet bezbednosti UN, s tim što se svakako ima na umu i stav Vašingtona da i SAD to podržavaju i da će razmotriti dogovor.

  Mnogi u EU primećuju i da dosad nije bilo opipljivih predloga ili celovitijih „nacrta“ za sporazum Beograd-Priština, već samo načelnih zamisli koje zasad nisu izašle u javnost.

  Jasno je da zasad u dijalogu ne može da se očekuje neki veći „proboj, zaokret“, a ocena institucija i vlada EU je da postoji velika neizvesnost u vezi s njegovim nastavkom.

  Kako je rečeno, naročito su prema dijalogu velike razlike i razmimoilaženja medju političkim snagama kosovskih Albanaca.

  Premijer Ramuš Haradinaj i još neki ključni nosioci vlasti u Prištini, kao i opoziciona stranka Samoopredeljenje su protiv sporazuma s Beogradom, uključujući predlog za „razgraničenje“, što je shvaćeno i kao promena granica, a veliki su otpori prema stvaranju Zajednice srpskih opština(ZSO), iako je taj dogovor u sklopu Sporazuma iz Brisela podržao i parlament u Prištini.

  To, misle krugovi EU, podržava predsednik Hašim Tači, ali je njegov pregovarački položaj ozbiljno doveden u pitanje i jer nije dobio podršku u kosovskoj skupštini.

  Izjave Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o mogućem „razgraničenju“ su u EU protumačili i kao „prepravke granica-teritorija“, uz pitanja da li to znači i „razmenu stanovništva“.

  Ali, kažu izvori u EU, „razgraničenje“ je ipak i dalje nedovoljno jasan pojam šta sve može podrazumevati, te zato najveći otpor dolazi od Nemačke koja tumači da je namera da se menjaju granice.

  Jer Vučić je mahom govorio o „razgraničenju izmedju Srba i Albanaca“, a Tači o „prepravkama granica“, uz otvaranje pitanja i oko oblasti na području Preševa u Srbiji.

  Ima i drugih članica EU, rečeno je, koje su podozrive prema prekrajanju granice zbog mogućnosti da to posluži kao obrazac za slične promene drugde na Balkanu.

  Pred nedeljni referendum u Makedoniji ima opaski da bi njegov povoljan ishod ne samo počeo njene pregovore o članstvu s EU i predstavljao krupan korak ka njenom članstvu u NATO, što snažno podržavaju i političke snage albanskih žitelja Makedonije, te padaju u vodu rizici od stvaranja „Velike Albanije“, delom i zato jer je već u NATO-u Crna Gora koja takodje ima albanskog življa.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel je prilikom nedavnog susreta s čelnicima Bosne i Hercegovine stavila do znanja da je protiv menjanja granica, a i sam predsednik Vučić je ponovio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i celovitosti BiH.

  Zvaničnici u Briselu takodje kažu da je nedavna Vučićeva izjava na severu Kosova da je „Milošević bio veliki državnik i imao dobre namere“, izazvala veliki nemir medju kosovskim Albancima, a medju mnogim članicama EU veliku nedoumicu „šta to uopšte znači“ i to je vrlo nepovoljno ocenjeno, iako je Vučić naknadno objašnjavao da je želeo da naglasi „diskontinuitet s Miloševićevom politikom“.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com