Gradovi

Izvršiteljima veća ovlašćenja, građanima pravo na žalbu

SUBOTICA – Izvršitelji će novim zakonom imati veća ovlašćenja za sva izvršenja, osim onih koja se odnose na porodične odnose i vraćanje zaposlenog na rad, za šta je i dalje zadužen sud, izjavila je danas pomoćnica ministra pravde Nela Kuburović.

Kuburović je, na predstavljanju novog Zakon o izvršenju i obezbeđenju, a čija primena počinje od 1. jula, objasnila da će njime biti povećan i nadzor izvršitelja kako ne bi dolazilo do zloupotrebe ovlašćenja, dok će građani biti dodatno zaštićeni zbog uvođenja mogućnosti žalbe.

Prema podacima Komore izvršitelja od 2012. do danas rešeno je više od 300.000 predmeta i imenovano 239 javnih izvršitelja za teritoriju Republike Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Komora izvršitelja, pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde, a u okviru projekta „Vladavina prava i izvršenje potraživanja“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 1.8 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, održala je okrugli sto u Subotici na kom je predstavljen novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju.

Cilj okruglog stola bio je da informiše zainteresovane subjekte o promenama u sistemu izvršenja u Srbiji, komunalnim i srodnim potraživanjima i sredstvima izvršenja, kao i da pruži opšti pregled pravnih lekova i pravnih sredstava.

Neke od tema o kojima je bilo reči na okruglom stolu bile su izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, nove tarife i obaveza pravosudnog ispita za izvršitelje, bolja zaštita građana uvođenjem mogućnosti žalbe na rešenje o izvršenju, ali i povećanje ingerencija koje imaju izvršitelji kako bi se smanjio obim izvršnih predmeta u sudovima.

„Komora izvršitelja izražava zadovoljstvo povodom rešenja zakonodavca da novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju javnim izvršiteljima proširi ovlašćenja i nadležnost, koje je usledilo nakon sveobuhvatne analize rezultata trogodišnjeg rada izvršitelja“, rekao je poverenik Organizacione jedinice Komore izvršitelja Novi Sad Vujadin Masnikosa.

On je dodao d će izvršitelji nastaviti da odgovorno pristupaju vršenju javnih ovlašćenja, kako bi građani i privredni subjekti u razumnom roku naplatili svoja potraživanja, prinudno realizovali priznata prava iz sudskih odluka i time pomogli naporima Ministarstva pravde u sprovođenju strategije reforme pravosuđa i približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Učesnici okruglog stola su se na kraju saglasili da će novi sistem izvršenja u Srbiji doneti pre svega efikasniju naplaua potraživanja, smanjenje opterećenja sudova, kao i efikasnost ukupnog pravosudnog sistema, što će dovesti do poboljšanja investicione klime u zemlji, navodi se u saopštenju.

Foto Tanju/O.Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh