Gradovi

J.Koreja: Vreme je da se sa S.Korejom postupa oštro

SEUL – Predsednica Južne Koreje Park Geun-Hje izjavila je danas da je potreban temeljno drugačiji pristup kako bi se Severna Koreja odvratila od svog programa razvoja nuklearnog oružja, a koji će obeležiti beskompromisni, odlučni odgovor na provokacije zvaničnog Pjongjanga.

Park je u obraćanju južnokorejskom parlamentu upozorila da su građani njene zemlje tokom godina postali „imuni“ na pretnje svojih severnih suseda i istakla da je vreme da se zauzme oštriji stav, prenela je agencija AFP.

Zvanični Seul je pre nedelju dana preduzeo potez bez presedana kad je obustavio rad zajedničkog industrijskog kompleksa Kesong, koji se nalazi u Severnoj Koreji, na samoj granici sa Južnom Korejom, što je izazvalo oštru reakciju Pjongjanga.

„Postalo je jasno da postojećim sredstvima i dobrom voljom ne možemo da slomimo želju Severne Koreje da razvija nuklearno oružje“, istakla je Park.

„Vreme je da iznađemo fundamentalno rešenje da bi se postigla praktična promena u stavu Severne Koreje i da pokažemo hrabrost u primeni tog plana u praksi“, dodala je ona.

Nakon njenog govora, južnokorejska agencija Jonhap je najavila da će četiri američka vojna aviona F-22 sutra iznad Južne Koreje izvršiti nalet, kao vid iskazivanja snage pred Pjongjangom.

Podsećajući na severnokorejsku nuklearnu probu u januaru i lansiranje rakete dugog dometa od 7. februara, Park je istakla da je jasno da Pjongjang nema nameru da razgovara o denuklearizaciji.

„Ukoliko tokom vremena ne dođe do promene, vođstvo Severne Koreje na čelu sa Kim Džong-unom, koji ide napred punom brzinom bez kočnica, ta zemlja bi mogla da lansira balističku raketu sa vojevom glavom i onda ćemo nastradati“, navela je predsednica Južne Koreje.

Park je takođe stala u odbranu zatvaranja Kesonga i rekla da je to „samo početak“, najavljkujući dalje korake za koje tvrdi da su neophodni da bi se Severna Koreja odvratila od svog nuklearnog programa.

„Naša vlada će preduzeti oštrije i efikasnije mere da bi Severnu Koreju navela da shvati da ne može da preživi sa svojim nuklearnim programom i da će on samo ubrzati kolaps tog režima“, rekla je Park.

Preview

Park Geun-hye

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Park Geun-hye

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh