• Novosti online

  Јачање сарадње са Кином

  Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић и министар одбране Зоран Ђорђевић разговарали су са амбасадором Народне Републике Кине Ли Манчангом о даљем унапређењу сарадње двеју пријатељских земаља, наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије.

  Током састанка истакнут је значај иницијативе Владе РС усмерене ка јачању односа две земље и високи степен разумевања и узајамне подршке по низу питања од виталног интереса за Србију и Кину, као и сарадње у бројним међународним форумима. Разговарало се и о актуелној међународној ситуацији, али и регионалним дешавањима, са нагласком на безбедносне теме и миграторна кретања.

  (Фото Министарство одбране Србије)


  Амбасадор Народне Републике Кине истакао је да његова земља сматра Србију битним партнером у региону југозападног Балкана, те да се надају даљем јачању међусобног разумевања, пријатељства и сарадње. Кина цени принципијални став Србије по питању Тибета и Тајвана, а по питању Косова и Метохије има јасан и доследан став у коме се залаже за поштовање територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

  Дачић је нагласио да Србија цени подршку НР Кине у тежњи наше земље за очувањем сопственог територијалног интегритета и мирног решења проблема Косова и Метохије. Истовремено, истакао је, НР Кина је један од најпоузданијих стратешких партнера Републике Србије.

  Министар Ђорђевић је нагласио значај Споразума о сарадњи у области одбрамбене индустрије између српског Министарства одбране и Државне администрације за науку, технологију и индустрију у области националне одбране НР Кине. На тај начин отворене су широке могућности за проналажење одговарајућих модалитета сарадње у истраживању, развоју и производњи средстава наоружања и војне опреме, као и пут ка евентуалним инвестицијама ове земље у наше истраживачке и производне капацитете. С тим у вези, могуће је и формирање нових заједничких компанија, а у складу са одабраним областима и конкретним пројектима сарадње.

  Саговорници су се сагласили да је посета председника Си Ђинпинга, уз 22 потписана међудржавна споразума, дала додатни подстицај интензивирању свеукупне билатералне сарадње. Стога се са посебним очекивањима гледа на економску сарадњу са Кином, те је изражено задовољство због великих инфраструктурних пројеката у Србији на којима су ангажоване кинеске компаније, истиче се у саопштењу.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com