• Gradovi

  Jagodina: Društvo Kablovi kolom i pesmom nadživeli tranziciju

  JAGODINA – Društvo za kulturu „Kablovi“ Industrije klablova u Jagodini osnovano daleko 1952. godine i jedno od retkih fabričkih društava koje je preživelo tranziciju matičnih preduzeća u Srbiji, održalo je sinoć, u Sportskoj hali Jagodinskog sportskog saveza, tradicionalni 63. godišnji koncert.

  Više od hiljadu ljudi, čelnici Industrije kablova i grada, uživali su u dvočasovnom programu koga su pripremili članovi folklorne i muzičke sekcije, izvornog narodnog pevanja… Brideli su dlanovi od aplauza.

  Društvo „Kablovi“ je osnovano pre fabrike, osnovali su ga učesnici Omladinskih brigada koje su gradile fabriku, izjavio je Tanjugu, predsednik Društva i predsednik Samostalnog sindikata Industrije kablova Oliver Ivanovski.

  Jedno je od najpoznatijih fabričkih društva u Srbiji, koje je opstalo i unatoč teškom položaju firme u čijem su sastavu, ima 300 članova u folklornoj, muzičkoj, likovnoj i dramskoj sekciji i nosilac su kulturnih događaja u Jagdini. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i

  inostranstvu, u oblasti negovanja amaterizma, objasnio je Ivanovski.

  Najbrojnija je folklorna sekcija sa više od stotinu aktivnih članova, dodao je on.

  Nakada veoma poznata KUD, koja su osnovana i radila u velikim preduzećima, bivšim gigantima, podelila su sudbinu svojih firmi i nestali u trancizionom hodu, „mi se nedamo, gostujemo po zemlji i inostarnstvu, prenosima običaje i kulturu zemlje Srbije zahvaljujući i Industriji kablova i Skupštini grada“, istakao je Ivanovski.

  Osim tradicionalnog godišnjeg koncerta, Društvo već 22 godine, organizuje „Letnju scenu“, manifestaciju koja traje u gradu od maja do septembra, a na kojoj učestvuju KUD iz Srbije i inostranstvu.

  Organizuje i Likovnu koloniju, a na kojoj je ovog leta, na primer, učestovalo 15 umetnika od kojih je osam akademskih. Izložba slika sa ove kolonije otvorena je 10.decembra u Kulturnom centru, kazao je Ivanovski.

  Dobru saradnju, osim sa KUD iz Srbije imamo sa društvima iz Republike Srpske, Makedonije, Bugarske, Grčke, Češke, Poljske, Mađarske, Ukrajine, Rusije…

  Društvo je aktivno preko cele godine, učestvuje na brojnim koncertima širom Srbije, zemljama regiona, Evropske unije i bivšeg Sovjetskog saveza, učestvuje na Republičkim i Međunarodnim

  festivalima folklora.

  Uz brojne nagrade, Društvo je dobitnik i Oktobarske nagrade, najvišeg priznanja grada Jagodine, napomenuo je Ivanovski.

  Foto Tanjug, M. Jelesijević/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com