Gradovi

Jagodina: Sve spremno za festival smeha

JAGODINA – Umetnički direktor Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“ Dobrica Milićević, izjavio je danas, da je sve spremno za početak festivala, koji se po tradiciji održava od 20. do 27.marta.

Centralni deo pratećeg programa je međunarodni simozijum „Komedija – naš savremenik“, na kome će učestovati 20 dramaturga, pisaca, reditelja… iz država, republika bivše SFRJ.

Oragnizatori simopzijuma su Ministarstvu kulture i informisanja, Laboratorija izvođačkih umetnosti FDU Beograd i „Dani komedije“, rekao je Milićević na konferenciji za novinare.

O komediji i komičnom i njihovom uticaju na društvenu stvarnost zapadnog Balkana, govoriće i profesori Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) regiona.

Simpozijumu će predsedavati redovni profesor FDU Beograd, i selektor „Dana komedije“ Ivana Vujić.

Simpozijum će biti održan 26. marta, u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka od 10.30 do 17.30.

Iz bogatog repretoara pratećeg programa „Dana komedije“ koji počinju 17.marta, Milićević je izdvijio i izložbu „Putujuća pozorišta u Srbiji od druge polovine 19.veka do 1945.godine“, koju 20. marta priređuje Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Takođe je izdvojio promociju knjige „Teorija dramskih žanrova“, prema izboru dr Svetislava Jovanova u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine. Uz autora, o knjizi će govoriti profesor FDU Beograd Boško Milin, dramski pisac i direktor Drame Narodnog pozorišta Beograd Željko Hubač.

Tu je i promociju monografije „Poster/ Plakat“ Slobodana Štetića, autora profesora Dragana Boškovića. O monografiji će gvoriti istoričar umetnosti Ljubiša Simović, književnik Živorad Đorđević i Štetić.

U okviri pratećeg program su i portreti, glumice Branke Pujić i glumca Ivana Bakjareva, koji je ove godine dobio „Zlatnog ćurana“ za životno delo – najveću nagradu „Dana komedije“.

Milicević je istakao da je zadovoljan oficijalnim programom festivala i napomenuo da se na repretoaru nalazi i jedna prestava koja je, „po oceni begogradskih pozorišnih stručnjaka“, najbolja u poslednjih pet godina u Srbiji.

„Nije lako, u ovom vremenu bilo izabrati i dovesti najbolje, uspeli smo zahvaljujući autoritetu festivala, ali nam je je jedno pozorište iz Beograda, za učestovanje na festivalu tražilo 25.000 evra“, požalio se Milićević.

Još ne znamo, koliko će para Ministarstvo dati „Danima komedije“, ali festival će biti jeftiniji nego lane, dodao je Milićević.

Prodaja ulaznica za festival će početi 12.marta ,a cena ulaznica je kao i lane 500 dinara.

Foto Tanjug, D. Aničić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh