• Novosti online

  Јагодинским породиљама месечно 12.000 динара

  ЈАГОДИНА Труднице и породиље које су без посла добијаће од од града 12.000 динара сваког месеца, а за сваку рођену бебу град ће издвојити 200 евра и динарској противвредности.

  Тако је данас одлучило Градско веће Скупштине града Јагодине распоређујући помоћ из градског буџета за ову годину, а помоћ следује и оболелима од малигних болести, једнократно 5.000 динара, те социјално угроженим породицама за погребне трошкове у случају смрти, 200 евра, преноси Танјуг.

  Одлуку о финансијској помоћи породицама потписао је градоначелник Јагодине Ратко Стевановић, а примењиваће се од 1. јануара.

  У образложењу одлуке о подршци породиљама и бебама наводи се да се она доноси са циљем повећања наталитета у граду.

  „Како стопа наталитета у Србији из године у годину опада, град Јагодина на овај начин даје допринос побољшању стандарда грађана и мотивацији за рађање деце”, наведено је у образложењу.

  Помоћ трудницама и породиљама и за новорођене бебе у Јагодини се даје више од десет година, а у оквиру борбе против беле куге.

  Средства се редовно обезбеђују у буџету града, а захваљујући оваквој политици, Јагодина је на последњем попису становништва имала 400 домаћинстава више, док се прошле године родило сто беба више него годину раније, речено је Танјугу у Градској управи.

  „Право на финансијску подршку остварују незапослене труднице и породиље на основу критеријума – да је трудноћа констатована одговарајућом потврдом надлежне здравствене установе, након трећег месеца трудноће, односно да је извршен порођај, да се родитељи воде на евиденцији Националне службе за запошљавање, најмање годину дана пре подношења захтева”, наведено је у одлуци.

  Труднице то право остварују до термина порођаја, а породиље до навршене једне године живота детета, наводи се у одлуци, уз напомену да „труднице и породиље могу право на финансијску помоћ користити по оба основа до истека породиљског одсуства”.

  Морају имати и пребивалиште на територији Јагодине најмање две године пре подношења захтева.

  Када је реч о новорођенчадима, право на 200 евра остварују незапослени родитељи.

  Оболелима од малигних болести помоћ је једнократна и износи 5.000 динара „а уколико се ради о незапосленом или малолетном оболелом лицу износ се увећава за сто одсто”, стоји у одлуци.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com