Gradovi

Jagodinu prošle godine posetilo 400.000 turista

JAGODINA – Prema podacima turističke organizacije, Jagodinu je prošle godine posetilo 400.000 turista, najviše zbog Akva parka, ZOO vrta, Muzeja voštanih figura, Muzeja naivne i marginalne umetnosti i Zavičajnog muzeja, Izletišta „Potok“ i veštačkog vodopada, ali i „Vivo“ šoping centra.

Ove destinacije i nadalje će biti okosnica razvoja turizma Jagodine, koja je centar Pomoravlja, a turizam će biti grana u koju će se i dalje ulagati, kazali su Tanjugu gradski funkcioneri i turistički radnici Jagodine.

„Jagodina je postala turistički centar Srbije, sa posetom od 400.000 turista za godinu dana ne mogu se pohvaliti ni mnogo poznatija tiristička mesta u Srbiji“, rekao je predsednik Skupštine grada Dragan Marković – Palma.

Sve je počelo pre deset godina, kada se gradska vlast, na čelu sa Markovićem, opredelili za izgradnju Akva parka u delu Đurdujeva brda a posle Akva parka sa šest bazena od kojih je jadan olimpijskih razmera, u tom delu Jagodine, koji je bio veoma zapušten, izgrađen je ZOO vrt, Muzej voštanih figura, novi fudbalski stadion, kompletna putna i komunalna infrastruktura, hotel „Hill“ i na kraju „Vivo“ šiping centar.

Uporedo sa izgradnjom ovih destinacija, inenzivno se radilo na izgradnji dobrih saobraćajnica na celom području Jagodine.

Opredeljenju za turizam je „kumovao“ i geografski položaj Jagodine i „koridor 10“ izuzetno bitan za tranzitni turizam.

U Izletištu potok, koje je u sastavu Đurđevog brda, lane je izgrađen veštački vodpad, koji je znatno obogatio turističku ponudu Jagodine.

Marković je istakao da se na ovom neće stati i obećao nove sadržaje a o kojima je reč, kako je rekao, „otkriće kasnije“.

U Turističkoj organizaciji grada su konkretniji. Oni su za ovu godinu u Đurđevom brdu, koji je zaštićeno prirodno dobro III kategorije i „pre 30 godina važilo za vazdušnu banju“, planirali izgranju dva manja igrališta za decu sa „segmentima i za decu sa posebnim potrebama“, izgradnju vidikovca, pokretnih mobilijara, obnovu jezera na vrhu brda…

U palnu Tuirističke organizacije, koga je doneo Upravni odbor i prihvatila Skupština grada, su i izleti u „Brzansko izletište“ u slivu Velike Morave gde živi preko 59 vrsta retkih ptica od kojih se 29 gnezdi, i gde jhe reproduktivni centar više vrsta vodozemaca i gmizavaca.

U planu je „afirmacija reke Velike Mrave, koja je žila kucavica Srbije i Pomoravlja“, ali i povezivanje, i objedinjavanje u zajedničku turističku ponudu, manifestacija: „Jagodinska tortijada“.

„Petrovdanski etno sajam“, gastronomska i vinska ponuda na „Putu vina“, manifestacija planinara „Juhorska transferzala“…

Ograničavajući faktor razvoja turizma u Jagodini, prema oceni Upravnog odbora Turističke organizacije je manjak smeštajnih kapacitete, posle zatvaranja Hotela Jagodina, problem koji je posebno

izražen vikendom, i rešavanje tog problema će biti „jedan od prioriteta“.

„Najveća posećenost beleži se u vreme vikenda, što potvrđuje teoriju, nažalost, da se godišnji odmor svodi sve više na produženi vikend“, stoji u izveštaju Upravnog odbora koga je potpisala predsednik Vesna Ostojić.

Jagodina u ugostiteljskim objektima, hotelima restoranima, konačištima i kategorisanim apartmanima, sada ima svega 691 ležaj od kojih je 200 u Domu učenika, koji su preko leta prazni, stoji u izveštaju.

Problem smaštaja, neuskađenost cena u odnosu na ketegoriju, neopremljenost smeštajnih kapaciteta i disproporcija sa cenom usluga koje nudi, bile su glavne zamerke turista. Turisti su imali primedbe i na „loš taksi prevoz, nedovoljan broj putokaza na srpskom i engleskom jeziku, ne primanje bankarski kartica, manjak bankomata i menjačnica u Turističkom kmpleksu, i javnih toaleta.

Pohvalili su to što „svi mladi koji rade u Turističkom kompleksu, govore engleski, opušteni su i ljubazni“, a dopada im se „što globalizacija još nije rasprostranjena u velikoj meri“.

Foto Tanjug/D. Aničić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh