Novosti online

Јанковић: 2015. година била тешка по питању људских права

Заштитник грађана Саша Јанковић казао је данас, на представљању извештаја Комитета правника за људска права – Јуком, да је прошла година била тешка по питању људских права, али да ће изазова бити и у 2016. години.

„Избегличка криза, коју су наше институције дочекале неспремно, показала је да неки давно усвојени стандарди људских права немају чврсте основе ни у многим стабилнијим демократијама. Екстремистички покрети, који се заснивају на негирању љдских права, јачају. Свакодневно присуствујемо злоупотреби људских права”, рекао је Јанковић.

Она је додала да избеглицама нису позната њихова права и да се у Србији на почетку кризе није поштовала одредба Конвенције о људским правима по којој је апсолутно забрањено протеривање или кажњавање избеглица због нелегалног уласка у земљу, али да је са том праксом прекинуто.

Представник Београдског центра за људска права Павле Килибарда казао је када је у питању избегличка криза пре свега то правни проблем и да садашњ решење са затварањем „балканске руте” представља кршење међународног права.

Он је додао да особе које су већ добиле азил од 2008. године, а којих је 50, живе на исти начин као и они у процесу тражења азила, односно да нису започели интеграцију у друштво у Србији.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh