• Novosti online

  Јанковић: 2015. година била тешка по питању људских права

  Заштитник грађана Саша Јанковић казао је данас, на представљању извештаја Комитета правника за људска права – Јуком, да је прошла година била тешка по питању људских права, али да ће изазова бити и у 2016. години.

  „Избегличка криза, коју су наше институције дочекале неспремно, показала је да неки давно усвојени стандарди људских права немају чврсте основе ни у многим стабилнијим демократијама. Екстремистички покрети, који се заснивају на негирању љдских права, јачају. Свакодневно присуствујемо злоупотреби људских права”, рекао је Јанковић.

  Она је додала да избеглицама нису позната њихова права и да се у Србији на почетку кризе није поштовала одредба Конвенције о људским правима по којој је апсолутно забрањено протеривање или кажњавање избеглица због нелегалног уласка у земљу, али да је са том праксом прекинуто.

  Представник Београдског центра за људска права Павле Килибарда казао је када је у питању избегличка криза пре свега то правни проблем и да садашњ решење са затварањем „балканске руте” представља кршење међународног права.

  Он је додао да особе које су већ добиле азил од 2008. године, а којих је 50, живе на исти начин као и они у процесу тражења азила, односно да нису започели интеграцију у друштво у Србији.

  Бета

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com