Gradovi

Janković: Bez rodne ravnopravnosti nema socijalne pravde

BEOGRAD – Zaštitnik građana Saša Janković čestitao je danas ženama u Srbiji 8. mart, Međunarodni dan žena, ističući da nezaposlenost, siromaštvo, konflikti i krize pogađaju žene teže nego muškarce, a da je upravo učešće žena, i još više liderstvo, najbolji način da se ta neravnopravnost i društvena nepravda ukinu.

Ženska i rodna ravnopravnost ne idu na uštrb muškaraca – bez rodne ravnopravnosti nema socijalne pravde i ona oslobađa pun potencijal društva i svih njegovih članova, naveo je Janković u saopštenju.

„Na žalost, iako je svest o ravnopravnosti žena sve izraženija, one u stvarnosti još uvek trpe čak i najbrutalniji oblik neravnopravnosti – rodno zasnovano nasilje,“ upozorio je on.

Kontrolišući kako se propisi o zaštiti žena od nasilja sprovode u praksi, Zaštitnik građana je, kako se navodi u saopštenju, prošle godine izradio Posebni izveštaj o primeni Opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasilja i Poseban izveštaj o obukama za sticanje i unapređenje znanja i kompetencija za prevenciju, suzbijanje i zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Odsustvo blagovremene i efikasne reakcije na saznanje o nasilju, nedostatak razmene informacija, odsustvo međuresorne saradnje i nedovoljna obučenost zaposlenih u sistemu zaštite žena od nasilja neki su od ključnih nedostataka koje je Zaštitnik građana utvrdio.

Nadležnim organima upućen je, kako se podseća, niz preporuka radi usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa odredbama Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, i uspostavljanja efikasnog i na struci zasnovanog sistema prevencije rodno zasnovanog nasilha i zaštite žena u situaciji nasilja.

Kao i uvek, Zaštitnik građana skreće posebnu pažnju na položaj žena iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa, koje se svakodnevno suočavaju sa kršenjem njihovih prava, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, samohrane majke, izbegle i interno raseljene žene, žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, žene koje su preživele nasilje, starije žene, kao i žene u ruralnim sredinama.

Ženama u posebno osetljivom položaju nedovoljno je dostupno pravo na rad. Žene čine 51,3% od ukupnog broja stanovnika Republike Srbije, ali zaposlenih žena je 16 procenata manje u odnosu na zaposlene muškarce (42% odnosno 58%) ,navodi Zaštitnik.

On ukazuje da ženama, a pogotovo onim koje se nalaze u posebno osetljivom položaju nisu stavljene na raspolaganje sve usluge zdravstvene zaštite.

„Ostvarivanje prava i korišćenje usluga koje su odgovarajućim propisima obezbeđene ženama praćeno je preprekama i teškoćama. Prava na naknadu zarade za vreme trudničkog bolovanja i odsustva radi nege i posebne nege deteta ostvaruju se sa nekada značajnim zakašnjenjima, a nije retko i da je ono potpuno onemogućeno usled neažurnog rada nadležnih organa ili njihove neodgovarajuće saradnje,“ navedeno je u saopštenju.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh