Gradovi

Janković: Da se ne zaboravi zločin u Štrpcu

BEOGRAD – Otmica i likvidacija 18 putnika bošnjačke i jednog hrvatske nacionalnosti u mestu Štrpci, 27. februara 1993, je brutalan zločin koji ne sme da se zaboravi, poručio je danas Zaštitnik građana Saša Janković.

On je istakao da je od izuzetnog značaja da se što pre okonča procedura kako bi krivci, „čija imena se uglavnom znaju“, bili do kraja procesuirani.

Janković je u saopštenju za medije istakao da je ta grupa građana Srbije izdvojena i ubijena po kriterijumu nacionalne pripadnosti, 27. februara pre 23 godine, ali da sve istražne radnje i sudski postupci još nisu završeni.

„Ustav, zakoni i državni organi Srbije danas štite sve građane i strance na teritoriji Srbije, bez obzira na etničku pripadnost, verska ili politička uverenja. Reč je o temeljnim vrednostima sloboda o kojima treba da vode računa ne samo organi javne vlasti, nego i građani i društvo u celini“, istakao je Janković.

Prema njegovim rečima, činjenica da su građani koji su brutalno pobijeni izdvojeni po kriterijumu nacionalne pripadnosti, zločinu daje dodatnu težinu i obavezuje organe javne vlasti i društvo u celini da učine sve kako bi se osigurala puna bezbednost svih građana.

Foto Tanjug, R. Prelić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh