Gradovi

Janković: Nijedna žena ne sme da bude žrtva propusta sistema

BEOGRAD – Nijedna žena ne sme da bude žrtva propusta sistema, a država mora da pošalje poruka da je nasilje nedopustivo, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Povodom napada na Kuću ljudskih prava u Beogradu, Jankovićeva je na RTS-u rekla da je neophodna brza i efikasna reakcija državnih organa kako bi se počinioci uhapsili.

„Potrebna je brza reakcija državnih organa kako bi država poslala poruku da nije dozovoljno nikakvo nasilje“, izjavila je Jankovićeva.

Ona je dodala da se u prošloj godini najveći broj pritužbi odnosio na diskriminaciju na osnovu pola.

„Ali to nije osnov da se zaključi da je došlo do pogoršanja položaja žena. Veći problem je nasilje i ta brojka treba da se popravi. Zaista verujem da će to biti prioritet svih nadležnih organa“, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Ona je istakla da nijedna žena ne sme da bude žrtva propusta sistema.

„Mora se poslati poruka da je nasilje nedopustivo“, izjavila je Jankovićeva.

Ona je navela da je odgovornost u rešavanju problema na nadležnim organama i dodala da su Strategijom rodne ravnoravnosti i akcionim planom obuhvaćene i višestruko diskriminisane žene, žene sa invaliditetom, Romkinje i druge.

„Postoji adekvatna zaštita u zakonu, a Strategija je rezultat drušvenog dogovora. Sad je primena ispred nas i ona je najvažnija“, izjavila je Jankovićeva.

Ona je istakla da je nerealno očekivati da se odnos društva prema Romima promeni preko noći.

„Sistem obrazovanje je jako bitan i sva romska deca moraju biti u njemu“, navela je Jankovićeva.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh