Gradovi

Janković: Opasno huškanje na NVO u nekim izjavama i napisima

Janković: Napad na NVO rezultat atmosfere mržnje

BEOGRAD – Razbijen izlog na Kući ljudskih prava rezultat je atmosfere mržnje i huškanja protiv nevladinih organizacija, a koja se u pojedinim izjavama i tekstovima već odavno plasira, izjavio je danas Zaštitnik građana Saša Janković.

On je rekao novinarima da se pred neobaveštenim građanima Srbije stvara utisak da je reč o nekim ljudima koji rade suprotno interesima Srbije, za neke tuđe ili svoje sopstvene interese i naglasio da je siguran da ljudi u NVO neće promeniti način na koji misle i način na koji rade.

Istakao je da jedino što sme i mora da se promeni je da oni koji smatraju da je legitiman napad na institucije, udruženja, građane, a koji se na javnoj sceni zalažu za principe poštovanja dostojanstva drugih, ravnopravnost, uvažavanje različitosti mišljenja, značaj vladavine prava – moraju da promene svoje ponašanje.

„Oni koji smatraju da je legitimno napasti te ljude, moraju da promene svoje ponašanje, a to će učiniti jedino ako se suoče za zaista efikasnom akcijom i reakcijom državnih organa, a ne samo sa rečima i krokodilskim suzama“, rekao je ombudsman.

Janković je izrazio najdublje razočarenje i zabrinutost zbog takve vrste nasilja istakavši da takvi incidenti nisu naivni te da se ne sme, ne može i ne treba potceniti, kao i da se zna ko mora da reaguje i ko ima odgovornost.

„Dakle, ako Srbija planira da napreduje i po pitanju ljudskih prava i po pitanju bezbednosti, onda se moramo vratiti konceptu ljudske bezbednosti, nacionalne bezbednosti, a ne vraćati se na put državne bezbednosti“, rekao je Janković.

On smatra da su NVO koje štite ljudska prava i zalažu se za njih u stvari najbolji saveznik državne politike vlade Republike Srbije u njenim proklamovanim ciljevima napretka ka standardima ljudskih prava i vladavine prava i utoliko je, kaže, situacija u kojoj se huška na nevladine organizacije apsurdnija, tužnija, ali nažalost i opasnija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh