Gradovi

Janković: Sloboda između terorizma i borbe protiv terorizma

BEOGRAD – Borba protiv terorizma, s jedne, i teroristički napadi, sa druge strane, stavljaju građane između čekića i nakovnja i to su stvari koje će koja će u budućnosti obeležiti pitanje ljudskih prava, odnos prema migrantima i položaj lokalnog stanovništva, izjavio je danas zaštitnik građana Saša Janković.

On je, na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu Komiteta za ljudska prava (Jukom), rekao da se naša sloboda nalazi bukvalno između borbe protiv terorizma i terorizma, te da se mogu očekivati samo pojačani izazovi za ljudska prava.

„Ekstremistički pokreti i ideologije koje se zasnivaju na negaciji ljudskih prava, ravnopravnosti, poštovanja različitosti, dobijaju na zamahu, a takođe relativizacija osnovnih standarda i pojmova ljudskih prava, zloupotreba ljudskih prava, nešto je čemu svakodnevno prisustvujemo“, rekao je Janković.

Iako se, smatra, prošla godina može činiti teškom, sve aktivnosti koje su proveli i njegova kancelarija i drugi, tek su, kaže, mali deo onoga što sledi.

„I u regionu, a i šire, u Evropi, dešavanja su takva da možemo očekivati samo pojačane izazove za ljudska prava. Izbeglička kriza, koju su naše zemlje, institucije i društva dočekale nespremno, pokazala je, između ostalog, da neki davno usvojeni standardi ljudskih prava, kada se zaista nađu zemlje u takvoj situaciji, nemaju do kraja čvrstu osnovu ni u mnogo stabilnijim demokratijama i udruženjima“, rekao je Janković.

Ističe da je to, sasvim sigurno, jedna od stvari koja će u budućnosti obeležiti pitanje ljudskih prava, odnos prema migrantima i položaj lokalnog stanovništva i da li će se i kako zbog toga menjati.

Naglasio je da je JUKOM NVO koja je toliko toga dala u proteklim godinama na polju zaštite prava građana i na polju ljudskih prava, da zaista misli da formalno mogu da se smatraju institucijom.

„Zaista, 18 godina vašeg postojanja je još jedan razlog za čestitanje, ali siguran sam da će biti potreba i prilike da i narednih 18 godina radite još više“, rekao je Janković i dodao da je JUKOM od samog početka praktično bio jedan od najvećih saveznika institucije koju vodi.

Direktor JUKOM-a Milan Antonijević istakao je da je njegova NVO već 18 godina na sceni u Srbiji, da je „JUKOM napunio 18 godina i uspešno prevazišao sve pritiske iz prošlosti“, kao i da je protekle godine posebnu pažnju posvetila migrantskoj krizi, koja je, kako je rekao, dovela nove izazove, promišljanja i predviđanja budućih potresa sa kojima se sve zemlje na migrantskoj ruti suočavaju.

„Većina aktivnosti koju smo radili bila je okrenuta ka državnim organima, tražili smo odgovore i brze reakcije od njih. Koliko smo u tome uspeli, možemo na kraju podvući, ali mislimo da način na koji organizacije civilnog društva nastupaju ka državi, zahtevajući određene reakcije i na taj način se može videti efikasnost civilnog društva i svih koji na tom putu pomažu“, rekao je Antonijević.

S obzirom da je, kako kaže, ovo period u kome se u Srbiji ponovo dešavaju poplave, to je takođe jedna od oblasi kojom se civilno društvo 2014. bavilo, te da zbog tih neprilika, veliki broj organizacija pružao je podršku tokom poplava, prikupljao podatke, organizovao sve što je „država malo sporije radila na terenu:JUKOM-ov rad na unapređenju zaštite ljudskih prava u 2015.

„Odgovori države iz ugla Jukoma“, većina aktivnosti koju smo radili bila je okrenuta ka državnim organima, tražili smo odgovore i brze reakcije od njih. Koliko smo u tome uspeli, možemo na kraju podvući, ali mislimo da način na koji organizacije civilnog društva nastupaju ka državi, zahtevajući određene reakcije i na taj način se može videti efikasnost civilnog društva i svih koji na tom putu pomažu.

S obzirom da je ovo period u kome se u Srbiji ponovo dešavaju poplave, to je takođe jedna od oblasti kojom se civilno društvo 2014. bavilo. Zbog tih neprilika, veliki broj organizacija pružao je podršku tokom poplava, prikupljao podatke, organizovao sve što je država malo sporije radila na terenu“.

Antonijević je istakao da rad JUKOM-a obeležava besplatna pravna pomoć i primetio povećanje broja građana koji im se obraćaju zbog kršenja ekonomskih i socijalnih prava.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh