Gradovi

Janković zabrinut zbog načina otkaza u MUP, pisao ministru

BEOGRAD – Zaštitnik građana Saša Janković uputio je mišljenje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću povodom najavljenih otpuštanja u MUP-u ocenjujući da medijske najave masovnih otpuštanja izazivaju stalan nemir i strah kod ljudi.

U takvoj situaciji, navodi ombudsman, ljudi više brinu o svojoj egzistenciji i traže način da se ne nađu na spisku za otkaz nego kako da rade svoj posao.

“Takvo zastrašivanje otkazima u državnoj administraciji daje i loš primer drugim poslodavcima i predstavlja poseban vid nekorektnog i štetnog psihološkog pritiska na zaposlene“, ocenio je Janković u mišljenju upućenom ministru policije.

Janković kaže i da je iz primljenih pritužbi i sredstava informisanja došao do saznanja da je Stefanović 23. decembra najavio “da će do kraja godine biti otpušteno između 1.300 i 1.400 zaposlenih u MUP-u“, te pojasnio da su to oni “koji su tražili mito građanima, koji su korumpirani“, poručivši da “oni koji su kriminalizovani deo MUP-a moraju da odu“.

Ombudsman ukazuje na to da je nedavno izmenjen akt o sisteatizaciji radnih mesta u Ministarstvu u kome su predviđena radna mesta na poslovima analize rizika koje do tada nisu postojala, a za koja, po pritužbama, ne postoji objektivna potreba.

On, međutim, primećuje da je krajem prošle godine veliki broj zaposlenih u MUP-u, a koje su odabrali rukovodioci organizacionih jedinica, bio premeštan na radna mesta upravo na poslovima analize rizika, dok je istovremeno planirano da se početkom ove godine izmenom akta o sistematizaciji ta radna mesta ukinu.

“Ako u ovom momentu u MUP-u Srbije radi 1.400 policajaca koji su ‘kriminalizovani’ to u pravnoj državi ne može da bude rešavano primenom mera reorganizacije i racionalizacije, pogotovo ne fiktivne“, smatra Janković i dodaje da se takav problem mora rešavati isključivo pokretanjem odgovarajućih postupaka za utvrđivanje krivice, te kažnjavanjem i davanjem otkaza tim ljudima ukoliko se ispostavi da su krivi.

Prestanak radnog odnosa, ocenjuje Janković, ne sme da predstavlja ni prvu ni jedinu posledicu za zaposlene u MUP-u ako su „tražili mito građanima koji su korumpirani“.

“Ukoliko postoje osnovi sumnje da su određeni zaposleni u Ministarstvu učinili krivična dela, Ministarstvo treba da preduzme mere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja njihove odgovornosti za učinjeno krivično delo, kao i da sprovede postupke za utvrđivanje povreda službene dužnosti“, poručio je Janković u mišljenju.

S druge strane, javno označavanje lica kao korumpiranih ili kao kriminalaca pre nego što je njihova krivica utvrđena pravosnažnom odlukom suda, predstavlja povredu pretpostavke nevinosti, zajemčene Ustavom, Zakon o krivičnom postupku i najznačajnijim međunarodnim konvencijama, upozorava Janković.

“Jedino pravno uređen postupak utvrđivanja krivične, prekršajne i disciplinske odgovornosti sprečava da nevini pretrpe štetu i kršenje prava, sve drugo biće nepravilno, nezakonito i veoma štetno“, uveren je Janković, koji primećuje da bi se u suprotnom moglo desiti da za nekoliko godina sudovi budu u situaciji da donose presude u korist otpuštenih policajaca i da im se iz budžeta isplaćuju plate unazad, kao što se desilo u slučaju sudijama i tužilaca koji nisu bili reizabrani.

Ombudsman je naveo da se nada da će preventivno obraćanje uroditi plodom, kao i da će sve eventualne mere prema zaposlenima u MUP-u biti sprovedene uspešno – zakonito i pravilno.

Foto Tanjug, S. Radovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh