Gradovi

Janmat: Rast BDP Srbije pogurali izvoz i investicije

Veći izvoz i investicije, ali i oporavak zemalja glavnih trgovinskih partnera Srbije, najviše su zaslužni što je Evropska komisija podigla procenu rasta BDP-a Srbiji sa 1,6 na dva odsto za ovu godinu, izjavio je danas šef sektora za EU integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

BEOGRAD – Veći izvoz i investicije, ali i oporavak zemalja glavnih trgovinskih partnera Srbije, najviše su zaslužni što je Evropska komisija podigla procenu rasta BDP-a Srbiji sa 1,6 na dva odsto za ovu godinu, izjavio je danas šef sektora za EU integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

Janmat je, na brifingu za novinare u EU info centru, objasnio da je izvoz rastao iz više razloga. Najpre, raste jer se najveći trgovinski partneri Srbije, a to su EU i zemlje potpisnice CEFTA sporazuma, oporavljaju. Takođe, dodao je, srpska ekonomija je produktivnija, delom zahvaljujući reformama koje se preduzimaju u poslednjih nekoliko godina, računajući i usvajanje Zakona o inspekcijama.

Kada je reč o rastu investicija, on je rekao da rastu i domaće i strane, s i treći razlog je više investicija domaćih i stranih.

„Investicije su porasle u prethodnom periodu, a naše očekivanje je da one i ostanu na zadovoljavajućem nivou u godinama koje dolaze“, rekao je Janmat, dodajući da je dobro što investicije više ne dolaze u jedan sektor, kao što je 2012. došla jedna velika investicija Fijat, već dolaze u različite sektore.

On je objasni i da je prognoza rasta EK za 2017. ostala na istom nivou od 2,5 odsto.

Prema njegovim rečima, primetan je napredak u poslovnom okruženju i ne manje važno, nastavlja se trend niske cene nafte u svetu, što ide na ruku Srbiji.

Kada je reč o stopi nezaposlenosti EK primećuje smanjenje u 2015. na 17,9 odsto, a predviđamo dalje spuštanje te stope do 17 odsto u ovoj godini i u 2017 na 16,2 odsto.

Govoreći o fiskalanoj politici, Janmat je rekao da je rezultat bolji od očekivanog, deficit budžeta je niži, a prihodi su porasli, mada je ove godine veći prihod povukla jednokratna uplata operatera.

Janmat je naveo da je prognoza kretanja deficita da će do 2018. pasti na 1,8 odsto BDP-a.

Međutim, Janmat ukazuje i na potencijalne rizike.

Prvo, dobre prognoze bi mogla da ugrozi stagnacija u ekonomskom smislu kod kod glavnih trgovinskih partnera Srbije. Dalje, osciliranje cene nafte, i najzad odlaganje reformi javnih preduzeća i javne administracije.

Janmat je ukazo da, da bi se preokrenuo trend rasta javnog duga, vlada mora da nastavi sa reformama, a javni dug i dalje ne pada već raste. Očekuje se, kako je kazao, da počne da pada od 2017, ali to zavisi od fiskalne politike vlade i posebno, podvlači, od reforme javne administracije i javnih preduzeća.

„Moguće odlaganje i racionalizacija javnog sektora, kao i rešavanje preduzeća u restrukturiranju, imalo bi uticaj na fiskalnu politiku. To je nešto što bi mi morali da vidimo kao potencijalni rizik“, rekao je on.

Janmat je rekao da EK nema nikavih indikacija da će rok kad prestaje zaštita države od poverilaca za preduzeća u restrukturiranju, a koji ističe 31. maja, biti produžen.

„Te kompanije su ranije dobijale visok nivo subvencija od države, što je sprečavalo fer konkurenciju. Vlada je sad na dobrom putu, i nadamo se da će uspeti da restrukturira i proda što je moguće više ovih kompanija“, rekao je on.

Janmat: EK nije uračunala Železaru kad je digla procenu rasta

Janmat je izjavio da Evropska komija nije uračunala privatizaciju Železare Smederevo kada je podigla procenu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu sa 1,6 na dva odsto.

On stoga navodi da ne isključuje mogućnost da Komisija još jednom podignu prognozu rasta BDP za našu zemlju.

“Bolja procena rasta je posledica povećanja investicija, ali tu nismo uračunali privatizaciju Železare Smederevo“, rekao je Janmat.

„Kada je reč o čeličani, moraćemo da vidimo šta će biti finalni rezultat, ali bi to mogla da bude jedna od mogućnosti, da privatizacija dodatno podigne procenu rasta”, rekao je Janmat novinarima na predstavljanju prolećnog izveštaja EK u EU info centru.

Upitan da li je EK definitivno dala zeleno svetlo za prodaju srpske čeličane kineskim partnerima, Janmat je rekao da je dijalog u toku, kao i da u ovoj fazi ne može da precizira koliko će trajati.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh