Gradovi

Janmat: Više poslova i rast BDP-a od 1,6 odsto u 2016.

Janmat: Više poslova i rast BDP-a od 1,6 odsto u 2016.

BEOGRAD – Procena Evropske komisije je da će u ovoj godini stopa zaposlenosti da raste, a da će rast BDP-a biti dva puta veći nego prethodne godine i iznosiće 1,6 odsto, izjavio je danas šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Beogradu Frejk Janmat.

Janmat je, pozivajući se na najnoviji izveštaj Evropske komisije koji sadrži prognoze za zemlje članice EU i kandidate za članstvo, a koji EK radi tri puta godišnje, istakao da je rast od 1,6 odsto duplo veći u odnosu na rast iz 2015, a to je takođe i povećanje u odnosu na prethodnu procenu EK.

“Promena procene rasta je promenila i procenu priliva investicija u Srbiju na više, a tome su doprinele i sveobuhvatne reforme koje su uticale i na poboljšanje poslovnog okruženja”, rekao je Janmat u izjavi Tanjugu.

Pored toga što očekuje više investicija u ovoj godini, EK ukazuje i na druge faktore poput povećanja tražnje, jer cene roba širom sveta ostaju niske.

Janmat dodaje da su procene vezano izvoz takođe povoljte, te se očekuje da će ostati na visokom nivou, čemu su doprineli pozitivni efekti veće produktivnosti, a zatim i oporavak zemalja koje su najveći trgovinski partneri Srbije, pre svega EU.

Prognoze EK kada je reč o zaposlenosti u Srbiji, takođe su povoljne, a Janmat objašnjava da će gubitak posla u javnom sektoru delom biti izbalansiran većim zapošljavanjem u privatnom.

“Ukuono gledano, mislimo da će stopa zaposlenosti u narednom periodu da raste, iako stopa nezaposlenosti, i tako, ostaje na relativno visokom nivou”, rekao je Janmat.

Povećanje zaposlenosti biće, kako je rekao, i posledica većeg rast koji se očekuje zbog blago veći investicija, potrošnje, izvoza, a i zbog otvaranja novih radnih mesta u prvatnom sektoru.

“Naravno, sva predviđanja će zavisiti od toga da li će vlada nastaviti politiku predvidivosti, te ekonomske i strukturne reforme”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija je zadovoljna sprovedenom fiskalnom konsolidacijom, a njen ishod u 2015. kada je reč o deficitu je bio ohrabrujući.

On, međutim, poručuje da bi fiskalna konsolidacija trebalo da bude ambicioznija da bi se nivo javnog duga sveo na održiv nivo.

“Mi sada predviđamo da će fiskalni deficit biti na istom nivou kao i prošle godine, a blago niži u 2017, kako pokazuje i fiskalna strategija. Međutim, podržavamo i blago ambiciozniju strategiju fiskalne konsolidacije, jer ako se nastavi na ovom nivou, javni dug će se i dalje povećavati dok ne dostigne oko 80 odsto BDP-a”, upozorio je on.

Janmat je dodao i da je stav EK da ohrabruje vladu da nastavi sa strukturnim reformama, kao i sa privatizacijom preostalih preduzeća u restrukturiranju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh