Svet

Jaresko: Bez pomoći MMF-a Kijevu ako ne bude reformi

Ukrajina čeka od oktobra prošle godine da joj MMF dodeli veća sredstva pomoći u okviru paketa vrednog 40 milijardi dolara. Pomoć je namenjena podizanju konkurentnosti privrede te ratom zahvaćene zemlje i borbi za smanjenje korupcije.

Kako navodi britanska agencija, neujednačeni rezultati u sprovođenju reformi vlade premijera Arsenija Jacenjuka, zajedno sa političkim sukobima na domaćoj sceni, odložili su isplatu treće tranše pomoći MMF-a u iznosu 1,7 milijardi dolara.

Vlada se još oporavlja od šoka zbog ostavke svog ministra privrede prošle nedelje, a sinoćna izjava Jareskove naglašava u kojoj meri politička kriza, koja zapljuskuje Ukrajinu, preti da ugrozi odnose Kijeva sa inostranim kreditorima.

Niske ocene za Jacenjukovu vladu pojačale su očekivanja da će doći do velikog ministarskog rišafla u kabinetu, pa čak i da bi se vlada mogla suočiti s glasanjem o poverenju u parlamentu sredinom februara.

Jaresko je, u intervjuu za jednu televizijsku stanicu, na pitanje da li će MMF zaustaviti kreditiranje Ukrajine zbog krize i mogućeg pada vlade, rekla: „Mislim da njihov (MMF) pristup nije politički, ali da će sačekati dok ne postane jasno ko predstavlja izvršnu vlast i da li će ta vlast preuzeti odgovornost i ispunjavati uslove pod kojima su nam već odobrili 6,7 milijardi dolara“.

„Oni mogu da odobre (finansijsku pomoć) i drugoj vladi, ali ta vlada mora da preuzme odgovornost i obaveze koje smo preuzeli pre godinu dana“, kazala je ona u emisiji na ukrajinskom TV kanalu ICTV.

Portparol MMF-a u Vašingtonu nije bio odmah dostupan za komentar na ovu temu, navodi Rojters.

Ukrajinski ministar ekonomije Ajvaras Abromavičijus napustio je vladu prošle nedelje, navodeći da ne želi da postane „marioneta“ u rukama korumpiranih vladinih zvaničnika i optuživši bliske saveznike predsednika Petra Porošenka da pokušavaju da preuzmu kontrolu nad njegovim ministarstvom, dodaje britanska agencija.

Njegov odlazak bacio je neprijatno svetlo na napore za sprovođenje reformi u Ukrajini, koje je vlada, podržana od zapadnih sila, obećala da će sprovesti kada je došla na vlast posle protesta na trgu Majdan u zimu 2013/2014. Abromavičijus je važio za jednog od vodećih reformatora u zemlji, prenosi Rojters.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard je prošle nedelje izjavila da Abromavičijusova ostavka izaziva „zabrinutost“, ali nije spominjala bilo kakve promene u vezi sa programom finansiranja Ukrajine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh