Gradovi

JDP posle 30 godina nastupilo u HNK Zagreb

„Ovo je pravi način na koji treba da radimo i nastupamo. Verujem da će u budućnosti u drugim gradovima regiona nastupati ne samo JDP, već i ostala naša pozorišta“, rekao je Vesić.

ZAGREB – Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) večeras je, prvi put nakon 30 godina, nastupilo u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb, gde je izvelo predstavu „Uobraženi bolesnik“ J. P. Moliera, u režiji srpskog reditelja Jagoša Markovića.

Dvorana HNK-a bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je glumce nagradila aplauzom i ovacijama.

Glavu ulogu igrao je naš poznati glumac Dragan Mićanović koji je novinarima, na prijemu nakon predstave, rekao da su utisci posle predstave i prijem publike fantastični.

„Kada je predstava izašla u Beogradu bilo je malo skepse i poprilično loših kritika, ali eto mi smo i pored toga uspeli da predstavu, igranjem, skupimo da se lepo i dobro osećamo u njoj tako da mislim da publika to prepoznaje“, rekao je Mićanović.

U publici je bio i gradski menadžer Goran Vesić koji je novinarima rekao da su glumci JDP-a večerašnjim nastupom puno uradili za promociju Beograda i naše kulture.

„Ovo je pravi način na koji treba da radimo i nastupamo. Verujem da će u budućnosti u drugim gradovima regiona nastupati ne samo JDP, već i ostala naša pozorišta“, rekao je Vesić.

Podsetivši da se danas sastao sa gradonačlnikom Zagreba Milanom Bandićem, Vesić je rekao da je sa njim razgovarao o budućoj saradnji i mogućim koprodukcijama između JDP-a i HNK-a.

„Verujem da je ovo samo početak buduće dobre kulturne saradnje, a gde je dobra kulturna saradnja, tu dolazi i privredna i sva druga saradnja“, naglasio je Vesić.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković-Manojlović kaže da je veoma zadovljna.

„JDP je u HNK-u posle 30 godina, ali svih poslednjih godina JDP je bilo prisutno u Zagrebu…ovo je jedna od novijih predstava, „Uobraženi bolesnik“ i sad smo posle 30 godina prvi put ovde“, istakla je ona.

Podsetivši da je JDP u HNK-u poslednji put nastupilo 1986. godine, ona je naglasila značaj ponovno uspostavljene saradnje pozorišnih kuća.

Dvorana HNK-a bila je ispunjena do poslenjeg meesta, a u publici je bio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski, vladika Porfirije.

Večerašnje gostovanje je nastavak ponovno uspostavljene saradnje dve pozorišne kuće započete u junu prošle godine, kada su glumci HNK na sceni Ljuba Tadić JDP-a izveli predstavu „Vučjak“ Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana.

U predstavi „Uobraženi bolesnik“ nastupili su glumci Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Slobodan Tešić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Miloš Jevtović.

Marković, uz režiju, potpisuje i adaptaciju, scenografiju kao i izbor muzike, kostimografkinja je Bojana Nikitović, a svetlo je oblikovao Mile Buturović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh