• Ekonomija

  Jedan kupac: Šta Kinezi nude za Železaru

  plava koverta dopis naplata obaveštenje sudskoFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Da li ponuda zadovoljava tehničke kriterijume tendera, i da li išta „vredi“ u pravom smislu reči, znače se za mesec dana, mada je iz srpske vlasti već bilo najava da će se sa Kinezima skloppiti posao „ako odobri EU“.

  Početna cena za prodaju smederevskog giganta, koji zapošljava oko 5.000 ljudi, iznosi 45,68 miliona evra što je 50 odsto procenjene vrednosti imovine.

  Javni poziv za privatizaciju objavljen je 4. marta, a istekao je 30. marta.

  Zaključkom vlade određeno je da će se privatizacija sprovesti modelom prodaje imovine i metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem.

  Kineska kompanija je, prema ranijim najavama, zainteresovana da u Smederevu otvori i fabriku šavnih cevi. U tu fabriku bi, kako je najavljeno, uložila oko 300 miliona evra.

  Železara od aprila prošle godine ima profesionalni menadžment, firmu HPK inženjering. Vlada Srbije je sa tom firmom potpisala sporazum nakon što je prethodni tender za prodaju smederevskog giganta, na koji se javio samo američki Esmark, propao.

  Vlada je u januaru 2012. otkupila Železaru od američkog Ju-Es stila za jedan dolar., koji se povukao jer je mu je smeredevska fabrika donosila samo gubitke.

  Prvi tender za prodaju je raspisan već u aprilu te godine, ali tada nije bilo nijedne ponude.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com