Novosti online

Једна епархија, а три паралелне власти

Два епархијска савета која међусобно оспоравају легитимност један другоме, патријарх Иринеј као администратор, умировљени владика Георгије који понавља да није у расколу, али и да неће да иде из Канаде, и „расколничка групација Марка Радосављевића“ (световно име рашчињеног епископа рашко-призренског Артемија). Такво је тренутно стање у Епархији канадској.

Изгледа тешко размрсиво, мада за све постоје званичне одлуке највишег црквеног тела Светог архијерејског сабора, донете на истом заседању у мају прошле године. А по њима, патријарх Иринеј управља Епархијом канадском до избора новог епископа, владика Георгије је разрешен управљања том епархијом и дужан да преда власт администратору, а њихов некадашњи сабрат, владика Артемије, избачен је из црквене заједнице и враћен у ред световњака.

Имајући у виду овакво стање, не чуди што је поглавар СПЦ већ трећи пут у посети канадској епархији. Овог викенда он је председавао Скупштини Епархије канадске у манастиру Светог Преображења Господњег у Милтону, којој су присуствовали свештеници, свештеномонаси и мирјани – представници и делегати свих парохија и црквеношколских општина Епархије канадске.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh