Gradovi

Jednomesečni pritvor za uhapšene kod manastira V. Dečani

PRIŠTINA – Osnovni sud u Peći odredio je jednomesečni pritvor za četiri muškarca koji su u nedelju uhapšeni u blizini manastira Visoki Dečani, i osumnjičio ih samo za ilegalno posedovanje oružja, javljaju danas prištinski mediji.

Sudija Violeta Usaj-Rugova potvrdila je medijske izveštaje o pritvoru i dodala da su pritvoreni muškarci osumnjičeni za ilegalno posedovanje oružja.

„Koha ditore“ prenosi i izjavu tužiteljke Valjbone Hadžosaj, da njena istraga obuhvata „samo“ ilegalno posedovanje oružja.

Prištinski mediji ranije su javili da Osnovno tužilaštvo u Peći sumnja da se jedan od četvorice uhapšenih kod manastira Visoki Dečani borio u Siriji, dok je drugi pokušao da otputuje na Bliski istok, ali je sprečen i vraćen na Kosovo.

Glavni tužitelj Agron Galjani izjavio je za Al Jazeeru da ne može da govori o pisanju kosovskih medija da se jedan od uhapšenih borio u Siriji, a drugi pokušao otputovati na Bliski istok, te i da ne želi prejudicirati rezultat istrage

Četvorica uhapšenih pojavila su se juče pred Osnovnim sudom u Peći, ali je proces protiv njih prekinut zbog završetka radnog vremena suda.

Kosovski mediji prenose kako tužilaštvo u Peći još nije pribavilo dokaze da su osumnjičeni, koji su pripadnici vehabijskog pokreta, želeli da izvrše teroristički.

Iznoseći odbranu, osumnjičeni su priznali da su posedovali oružje i tvrde da su krenuli na kampovanje u planinama Dečana.

Tužiteljka Hadžosaj rekla je kako su ispunjeni svi uslovi za određivanje pritvora i navela kako osumnjičeni mogu biti odgovorni i za oružani napad na kuću jednog Srbina u selu Berkovo, u opštini Klina na dan kada su uhapšeni.

U odluci o sprovođenju istrage navodi se da je prilikom hapšenja u blizini manastira Visoki Dečani u automobilu osumnjičenih pronađen kalašnjikov sa 20 metaka i jedan pištolj.

Četvorica naoružanih muškaraca uhapšeni su kod manastira Visoki Dečani u zajedničkoj akciji kosovske policije i Kfora u subotu oko 21 sat.

Javnost je o tome preko društvenih mreža prvi obavestio iguman Sava Janjić koji je kazao da je reč o četvorici kosovskih Albanaca iz Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice.

Kosovska policija tvrdi da osobe uhapšene ispred manastira nemaju veze sa terorizmom.

Foto Tanjug, STR

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh