• Novosti online

  Jemenski pobunjenici optužili agenciju UN da je zauzela stranu u gradjanskom ratu

  Jemenski pobunjenici iz pokreta Huti saopštili su danas da su iznenadjeni optužbama agencije UN za hranu da su krali humanitarnu pomoć namenjenu Jemenu i optužili je da je zauzela stranu u gradjanskom ratu u toj zemlji.

  Svetski program za hranu (WFP) juče je zapretio da će obustaviti deo isporuka humanitarne pomoći Jemenu ako šiitski pobunjenici ne istraže i ne zaustave kradju i prevare u distribuciji hrane, upozorivši da će obustava pogoditi oko tri miliona ljudi.

  Asošiejted pres je juče izvestio da naoružane frakcije na obe zaraćene strane kradu preko potrebnu pomoć u hrani i šalju je svojim borcima ili je preprodaju, a da neke grupe blokiraju isporuku pomoći zajednicama koje smatraju neprijateljskim.

  Lider pobunjenika Mohamed Ali al-Huti rekao je da su oni iznenadjeni optužbama Svetskog programa za hranu i pozvao tu agenciju UN da optužbe potkrepi dokazima.

  On je WFP optužio za slanje „trule hrane“ u Jemen, rekavši da su vlasti odbile da dozvole njenu upotrebu jer „krši standarde i propise i nije prikladna za ishranu ljudi“, prenosi AP.

  „Rad tih organizacija je uglanom politizovan, a ova situacija pokazuje da su oni od nezavisnih postali podredjeni SAD i Velikoj Britaniji“, naveo je lider pobunjenika.

  SAD i Velika Britanija podržavaju medjunarodnu koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom koja od marta 2015. ratuje na strani medjunarodno priznate jemenske vlade, protiv pobunjenika koji imaju podršku Irana.

  Jemenska vlada je pozdravila jučerašnju objavu WFP, navodeći da je „potrebna sveobuhvatna korekcija mehanizma humanitarnog rada u Jemenu“.

  Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su Huti zauzeli veći deo zemlje, a nasilje je eskaliralo 2015. kada se Rijad sa svojim sunitskim saveznicima umešao u rat. Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog sveta.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com