Novosti online

Jeremić: Kosovo u UN značilo bi odricanje od trona Svetog Save

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas, povodom ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija u Pećkoj patrijaršiji, da bi odluka Srbije da dozvoli članstvo samoproglašenog Kosova u UN značila odricanje od trona Svetog Save, predstavljala težak udarac nacionalnom identitetu, i vodila u opasnost da u budućnosti Srbi prestanu da postoje kao narod.

Jeremić je u Kraljevu, gde je održana izborna skupština Gradskog odbora Narodne stranke, izjavio da „toga posebno moramo biti svesni“ danas kada je patrijarh srpski Porfirije „dostojno uveden u tron Svetog Save kao 46. patrijarh, odnosno 45. duhovni pastir našeg naroda posle Svetog Save“.

„Moramo učiniti sve da obezbedimo da on ne bude i poslednji srpski patrijarh koji je ustoličen u Pećkoj patrijaršiji. Svetosavska tradicija predstavlja jedan od temelja srpskog nacionalnog identiteta koji, uprkos teškim istorijskim izazovima, u kontinuitetu opstaje više od osam vekova. U njenom srcu se nalaze svetinje poput Pećke patrijaršije, Gračanice ili Visokih Dečana“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je veoma opasna trgovina „‘Kosovo’ u UN, Srbija u EU“, jer bi članstvo Prištine u UN prema savremenim medjunarodnim standardima značilo da je samoproglašeno „Kosovo“ postalo nezavisna država.

„Ne postoji nijedan mirnodopski mehanizam koji može sprečiti dve punopravne članice UN da se ujedine u jednu državu, tako da bi ‘Kosovo’ i Albanija nesmetano mogli da se ujedine u nekakvu veliku Albaniju. To bi dovelo do nesagledivih posledica, kako zbog daljih teritorijalnih aspiracija tako nastale države, tako i zbog gotovo neizbežnog preuzimanja srpskog kulturnog nasledja u pokrajini od strane Albanaca“, rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da u pravoslavnom svetu važi pravilo da u jednoj državi postoji i deluje samo jedna kanonski priznata autokefalna pravoslavna crkva.

„U Albaniji već postoji od svih u potpunosti priznata Albanska pravoslavna crkva, koja bi nakon stvaranja velike Albanije mogla da uz medjunarodnu podršku dodje u posed trona Svetog Save i najvažnijih srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji koje su srce našeg identiteta“, rekao je Jeremić.

„To je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih moramo da kažemo NE ‘Kosovu’ u UN. Članstvo prištine u UN je moguće isključivo uz pristanak Srbije, u našim rukama se nalazi ključ. Onaj ko bi predao taj ključ, nepovratno bi predao i tron Svetog Save“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da Srbija po pitanju Kosova i Metohije mora voditi „mudru i umerenu, ali istovremeno i odlučnu politiku“.

„Narodna stranka svoju kosovsku politiku ne zasniva na izvikivanju parola i zato smo u Skupštini Srbije predložili rezoluciju sa 20 konkretnih koraka koje bi trebalo preduzeti, kao platformu oko koje bi moglo da bude postignuto nacionalno jedinstvo“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će Narodna stranka saradjivati sa svima koji se protive predavanju Kosova i Metohije i koji su spremni da se bore protiv toga da „režim Aleksandra Vučića i po ovom pitanju Srbiju odvuče u ponor“.

„Ako držite da je Kosovo i Metohija u srži našeg nacionalnog identiteta, naravno da ćete potpisati deklaraciju o njegovoj reintegraciji u ustavno-pravni poredak Srbije“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da je istina da je stanje teško i da su mnoge velike sile stale iza „nezavisnosti samoproglašenog Kosova, ali da je kroz istoriju bilo i težih vremena“.

„Istina je i da su odnosi u svetu, kao i uvek, podložni promenama, i da zato moramo biti strpljivi. Pre samo nekoliko decenija bilo je nezamislivo da će se Sovjetski Savez raspasti i da će se ujediniti dve Nemačke, pa se to dogodilo skoro preko noći. Svet je danas u previranju i promene su moguće čak i u daleko kraćim vremenskim intervalima“, zaključio je Jeremić.

Za predsednicu Gradskog odbora Narodne stranke Kraljevo izabrana je diplomirana pravnica Katarina Jović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh